НовиниСъд

Предаваме затворник от Пловдив на унгарските власти

Мъжът излежава 10-годишна присъда за пренасяне на наркотици през границата, в Пеща е обвиняем за „мошеничество с използване на информационна система“ и „подправка на платежни инструменти“

Пловдивският апелативен съд  потвърди решение на Окръжен съд – Пловдив, с което е допуснато временно предаване на  З. Г. на компетентните съдебни власти на Република Унгария, което е поискано с Европейска заповед за арест, издадена от Централен районен съд – Пеща, Будапеща.

 Искането е за предаването на лицето за провеждане на наказателно преследване за срок от два месеца. Срещу З. Г. се води наказателно производство в Република Унгария и е необходим разпита му като подсъдим по обвинения за „мошеничество с използване на информационна система“ и „подправка на платежни инструменти“.

 В момента З. Г. изтърпява наказание от 10 години лишаване от свобода в Затвора – гр. Пловдив. Той е осъден в Република Сърбия за пренасяне на наркотици през границата, като присъдата е призната от българските власти и той я изтърпява в български затвор по постоянен адрес.

 Апелативният съд, след като се запозна с представената ЕЗА, събраните по делото доказателства, решението на Окръжния съд и доводите на страните от днешното съдебно заседание, счита искането за временно предаване на З. Г. на компетентните съдебни власти в Република Унгария за основателно. ЕЗА отговаря по форма и съдържание на изискванията на Закона. Престъпленията, за които З. Г. се издирва в Унгария са наказуеми с лишаване от свобода от 3 години за „мошеничество с използване на информационна система“ и 5 години за „подправка на платежни инструменти“.  Унгарската държава предоставя гаранции за изтърпяване от З. Г. на евентуална присъда в България, като поема всички разходи за транспортирането му.

Защитата на З. Г. настоява за отказ от изпълнение на ЕЗА поради наличие на решение по същия случай, взето от Софийски градски съд, с което е отказано временно предаване заради липса на гаранции от страна на унгарските съдебни власти. Друг довод на защитата е отлагане на временното предаване до изтърпяване на настоящата присъда, както и заради влошено здравословно състояние на З. Г., на който е поставен имплант в крака и още се възстановявал.

Апелативните съдии отхвърлиха исканията на защитата с аргумента, че първата ЕЗА за временно предаване на лицето, по която е отказано предаване, е от 2019 г. Настоящото дело е по ЕЗА, издадена през 2020 г., по която Софийски градски съд е прекратил производството и го е изпратил по подсъдност в Пловдив. Относно довода за отлагане след изтърпяване на настоящата присъда, съдът счита, че тогава ще е изтекла давността на деянията в Унгария и за това постанови, че не е налице нито едно от  основанията за отказ за предаването на лицето на Република Унгария.

Решението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина