АртЗабавлениеНовини

Работилници по българска калиграфия радват децата

В продължение на два дни се проведоха серия от детски работилници по българска калиграфия в градовете Карлово и Сопот. Инициативата е част от проекта „Калиграфия.бг“, който в първия си етап включваше тридневно обучение на учители по художествени изкуства от региона под ръководството на доц. Пеньо Семов Пенев и екипа му от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Проектът се реализира от сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“, е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

Първата работилница се състоя в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Карлово, където госутвахме на 5б клас. Това стана възможна благодарение на Гинка Тодорова, преминала вече тридневно обучение по калиграфия в Старинно Карлово 14-16.11. Тя заедно с останалите участници в следващите месеци ще продължават да предават усвоените умения от обучението.

Следващата работилница се състоя в СУ „Иван Вазов“ в гр. Сопот с деца от пети клас, възпитаници на учителката по изкуства г-жа Ана Юнакова, която също е преминала курса. Домакин на третата работилница беше Народно читалище „Иван Вазов“, гр. Сопот, където г-жа Петя Стоянова представи на децата част от новите придобити умения по калиграфия.

Общо около 70 деца се запознаха с основните калиграфски инструменти и се научиха как с помощта само на 2 молива могат да направят първа стъпка в изкуството на красивото писане и изписаха имената си. Всички детски работилници се проведоха под напътствията на доц. Пеньо Пенев и неговите млади и талантливи асистенти Радимира Йорданова и Симеон Желев, които за пореден ден успяха за да впечатлят всички и да предадат на езика на децата частица от калиграфското изкуство.

Сдружение „Мостове“ предвижда по поректа „Калиграфия.бг“ за 3 март децата да изрисуват пано с размери 2,1 м х 5 м. На него те ще изразят какво означава за тях националния ни празник чрез калиграфското изкуство. Също така се предвижда организирането на детски калиграфски конкурс, а най-добрите творби ще бъдат отпачетани върху пощенски картички.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина