БизнесНовини

Политически ли са протестите срещу кариерата в Горнослав?

Фирмата – концесионер на кариерата край асеновградското село Горнослав предупреди, че ще съди организаторите на протеста за нанесени неимуществени щети за дружеството, ако продължат опитите да се блокира дейността й за добив на мрамор и баластра, съобщи Радио Пловдив.

В декларация от дружеството „Запрянови – 03“ заявяват, че представяната информация за кариерата и дейностите, които предстоят е невярна и изопачавана с цел получаване на политически дивиденти за определени партии.

Концесионерът декларира, че опасенията на живеещите в близките села от работата на кариерата са напълно неоснователни. Отстоянията на терените на кариерата, както и методите на добиване на материалите са такива, че рискът от увреждане на водоизточниците, природата, състоянието на атмосферния въздух, е нулев, се подчертава в писмото.  

Запрянови подчертават, че имат всички необходими разрешителни от институциите, включително и от съда. Според цитираната от фирмата съдебна експертиза инвестиционното намерение не попада в границите на защитена територия; използваните технологични методи няма да доведат до нарушаване на природните ресурси и местообитания в района, а взривните дейности нито ще нарушат екологичното равновесие, нито ще се засегнат археологически ценности.

Последният протест срещу кариерата край Горнослав беше на 15-ти януари. На него живеещите в близките 5 асеновградски села настояха за отмяна на концесията, за да се предотвратят взривните дейности в планинската местност и с цел запазване на водоизточниците и природата в района.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Ми как да не са политически? Няма никаква логика хората живеещи в райна, да искат да имат чиста вода и въздух! Защо да са против гербавата фирма, да ги трови?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина