БългарияНовиниПод лупа

Петте банки с най-ниска месечна такса за поддръжка на разплащателна сметка

Анализ на тарифите на банките показва, че почти 80% от тях начисляват такса в размер от 3 до 4 лв. месечно, ако към сметката не е издадена дебитна карта
В случаите, когато няма издадена дебитна карта, най-добрите предложения са в границата от 0 до около 3 лв.
Разплащателната сметка е един от най-масово използваните банкови продукти. Причините и целите за използването на една разплащателна сметка са най-различни. Разбира се, този продукт не е безплатен и таксите са сред показателите предизвикващи най-голям интерес. Предвид масовостта на продукта MoitePari.bg поставя началото на регулярна класация на банките, базирана на условията им по разплащателни сметки.
При откриване на разплащателна сметка банките предлагат възможност към нея да бъде издадена дебитна карта. В зависимост от това и месечната такса за поддръжка е в различен размер.
С издадена дебитна карта
Тук основна роля играе процесът на дигитализация на банковия сектор и преориентиране към безналичните трансакции. Следвайки тези процеси банките полагат усилия и насочват вниманието на своите клиенти към инструменти опосредстващи именно безналичните операции. Един такъв продукт е дебитната карта и част от стимулите да бъдат използвани са по-ниските месечни такси за обслужване на разплащателна сметка, ако към нея има издадена такава карта.
MoitePari.bg анализира всички предложения на банките и класира тези с най-ниски месечни такси за поддръжка на сметка с издадена дебитна карта към нея. Сред тях 2 не начисляват такса. Това са Интернешънъл Асет Банк и Ти Би Ай Банк, а при останалите се наблюдава обединяване около 2,50 лв. месечно.

Банките с най-ниски месечни такси за поддръжка на сметка с издадена дебитна карта към нея
ПозицияБанкаМесечна такса
1Интернешънъл Асет Банк0,00 лв.
2Ти Би Ай Банк0,00 лв.
3УниКредит Булбанк1,80 лв. с регулярни постъпления по сметката
3,00 лв. без постъпления по сметката
4Алианц2,20 лв.
5БАКБ2,50 лв.
Fibank2,50 лв.
Банка ДСК2,50 лв.
ОББ2,50 лв.
Общинска банка2,50 лв.
Пощенска банка2,50 лв.
Райфайзенбанк2,50 лв.
Те-Дже Зираат2,50 лв.
Тексим банк2,50 лв.
ЦКБ2,50 лв.

*03.12.21 г. – В началото на декември, установихме, че има промяна при Токуда Банк относно месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка с издадена към нея дебитна карта. Като в случая имаме увеличение с 0,50 ст. и така месечната такса за поддръжка става от 2,50 лева, на 3,00 лева. Поради тези промени банката отпада от нашата класация.
Без издадена дебитна карта
В опита си банките да насочат клиентите да използват дебитни карти те правят ясно видима диференциация по отношение на таксите за поддръжка на сметка. Когато към сметката няма издадена дебитна карта, очаквано таксата е по-висока. Прегледът на условията на банките сочи, че една единствена не начислява такса за поддръжка на разплащателна сметка, ако към нея няма издадена дебитна карта. Това е Ти Би Ай Банк. За разлика от случая, когато има издадена дебитна карта, тук такса в размер на 2,50 лв. има само при една банка – Те-Дже Зираат.  При 5-те банки с най-ниски месечни такси за обслужване на сметка, без дебитна карта към нея се разходите се ограничават в диапазона 0 – 2,90 лв. месечно. При банките извън класацията този месечен разход се фиксира в границите между 3 и 4 лв. месечно.

Банките с най-ниски месечни такси за поддръжка на сметка без издадена дебитна карта към нея
ПозицияБанкаМесечна такса
1Ти Би Ай Банк0,00 лв.
2Те-Дже Зираат2,50 лв.
3Общинска банка2,80 лв.
4Интернешънъл Асет Банк2,90 лв.
5Тексим Банк3,50 лв.

*03.12.21 г. – Както са установени промени при разплащателните сметки с издадена дебитна карта, такива промени има при месечната такса за поддръжка на разплащателни сметки без издадена карта към сметката. В случая има увеличение при Алианц Банк, като таксата за поддръжка се увеличава с 1,80 лева, така таксата става от 2,20 лева на 4 лева. Следващата банка, при която има промени, е Търговска като таксата за поддръжка се увеличава с 0,30 ст. или увеличение от 2,90 лева на 3,20 лева. В случая двете банки отпадат от нашата класация, а на тяхно място застава Тексим Банк.
*Към 28.01.2022 г. са установени промени при Тексим Банк, така банката повишава месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка без издадена дебитна карта, като повишението е с 0.50 лева. Следователно месечната такса става от 3 лв. на 3.50 лв. Изглежда, че предстои и други банки да последват примера с увеличението на тези такси.
Илюстрация: izbiram.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина