Новини

Обявени са 150 вакантни длъжности за срочна военна служба в доброволния резерв

Започва процедурата по първия прием на български граждани за срочна служба в доброволния резерв (след промените в Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, приети от 44-ото Народно събрание).

Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов от 27 септември 2021 г. са обявени 150 вакантни длъжности за приемане на срочна военна служба в доброволния резерв. 120 от тях са за длъжността „младши специалист“, в която приетите ще изпълняват службата в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ град Велико Търново и 30 от тях – във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в град Шумен.

Провеждането на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв ще се извършва от Централното военно окръжие.

Съгласно заповедта на министъра, службата ще започне от 10 януари 2022 г.

Кандидатите подават чрез военните окръжия писмени заявления до началника на НВУ „Васил Левски“ в срок до 20 работни дни от публикуването на заповедта на интернет страницата на Министерството на отбраната. Към тях се прилагат и посочените в нея документи. Минималното изискване за образование е основно. Могат да кандидатстват само български граждани, срещу които няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. Комисия извършва подбора на кандидатите, като за класираните военномедицинските органи установяват годност за служба в доброволния резерв.

Обучението се организира от НВУ като успешно завършилите получават удостоверения за придобита военноотчетна специалност на резервистите.

***

Всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца. Това стана възможно с приетите в края на 2020 г. от 44-ото Народно събрание промени в Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България. Изпълнението на срочна служба в състава на доброволния резерв става чрез сключване на договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване. Промените в закона дават възможност на работодателите да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

***Заповедта на министъра на отбраната може да видите тук.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина