АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеИмоти в ПловдивНовини

Нова мания на пазара за имоти в Пловдив

Най-търсени са домовете с добри транспортни връзки, в близост до търговски центрове, детски градини и училища

Недвижимите имоти, които предлагат по-високо качество на живот в затворени комплекси, многостайните апартаменти с тераси, както и местата, в които има добавени услуги, споделени пространства за социализация и повече зелени площи са сред най-търсените през последната година в града под тепетата. Интересът е голям, включително към проекти в начален етап на реализация, със срок на завършване дори през 2023 г. Това сочат последните обобщени данни на експерти от местни агенции за недвижими имоти, според които състоянието на пазара в Пловдив е изключително благоприятен за закупуване на имот. Все пак не трябва да се подхожда прибързано, като съветът към потенциалните купувачи е да избират жилища на атрактивни и комуникатвни локации, с осигурена инфраструктура, с добри транспортни връзки, в близост до търговски центрове, детски градини и училища.

Данните от Агенцията по вписванията също потвърждават положителна тенденция за инвестиция в недвижим имот в града, като според тази статистика, Пловдив изпреварва дори София. Градът бележи ръст от цели 27% с 8 536 сделки за първите шест месеца на 2021 г. За сравнение – в столицата скокът е 23.4% с 16 419 сделки. Като цяло на пазара цари небивало оживление. През първото полугодие данните показват, че в страната са регистрирани 105 402 сделки, което е с 14% повече спрямо традиционно силната 2019 г., когато сделките са 92 506. Увеличението е с 40% пък спрямо пандемичната 2020 г. Активността е рекордна и е най-високата от 12 години насам.

От началото на 2021 г. конкретно в Пловдив се наблюдава засилен интерес към по-големите имоти – основно тристайни жилища с квадратура над 90 кв. м., като най-предпочитано е монолитното ново строителство. Статистиката показва още, че хората влагат парите си предимно в собствен дом – такива са 95% от сделките в града. Едва 15% от тях са за панелни жилища и 5% са с цел инвестиция. Паралелно с това, клиентите имат все по-високи критерии за качеството на строителството, като в очакванията им влизат също eнepгocпecтявaщи решения, като високоефективна шумо и тoплoизoлaция, висококачествена дoгpaма, луксозни общи части, паркомясто и др.

На фона на тези цифри, анализаторите са категорични, че цените на имотите в града скоро няма да спаднат, като очакванията са през следващата година те да се покачат с между 10% и 20%. Някои експерти прогнозират дори ръст от цели 50%. Една от причините за това е, че заради пандемията през последните две години, търсенето на жилища е нараснало многократно. Освен това липсва алтернатива на сигурните инвестиции и това действа като катализатор за увеличаване и на цените, и на интереса към сделките. А когато липсва предлагане, а търсенето е завишено – цените растат. Не на последно място поскъпването на строителните материали също увеличава себестойността на имотите, а страхът от инфлация, кара хората да търсят спасение за спестяванията си.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина