Новини

Комисар Мария Габриел: Нова платформа за обмен на идеи и добри практики в подкрепа на културния сектор

По инициатива на комисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел бе открита платформа за споделяне на добри практики на държавите-членки в подкрепа на културния сектор. Платформата е част от спешните мерки, предложени от еврокомисаря, за смекчаване на кризата в областта на културата, които министрите на културата на Европейския съюз одобриха единодушно на 8 април. Тя ще позволи обмен на данни за отражението на кризата спрямо сектора в европейските държави, както и споделяне на информация за предприети мерки в помощ на културата. Платформата е важна част от общите усилия на ЕС да подкрепи сферата на културата в момента на тежка криза, причинена от коронавируса.

Секторът на културата и творческите индустрии е сред най-силно засегнатите от пандемията и нейните последствия. Затова е важно да подкрепим нашите културни дейци, творци и артисти с всички възможни средства. Едно от тях е споделянето на информация и опит между държавите от Европейския съюз чрез новата европейска платформа. Тя ще ни позволи да идентифицираме координирани действия, приложими не само в рамките на една държава,  заяви комисар Мария Габриел.

Платформата ще играе и важна роля в контекста на възстановяване на културния живот. Чрез нея ще се извършва обмен на информация, добри практики и опит относно намаляване на мерките за социална дистанция и отражението на индивидуалните действия върху сектора на културата.

Важно е в тази трудна ситуация държавите да споделят своите идеи и работещи решени за подпомагане на секторите на културата и творчеството. Това ще подпомогне и по-добрата координация за съвместни действия насочени към изготвяне на стратегии за постепенно излизане от кризата и за възстановяване. Тази платформа ще бъде допълнена и от втора платформа, също по моя инициатива, за споделяне на мнения и добри практики между представителите на културния сектор. По този начин ще имаме пълната картина за текущото състояние на секторите на културата и творчеството, и това ще подпомогне вземането на по-ефективни и координирани решения както на национално ниво, така и на ниво ЕС. Вярвам, че двете платформи ще спомогнат за изготвянето на стратегии с ефективни мерки за бързо възстановяване от последиците от кризата, коментира комисар Мария Габриел.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина