БългарияНовиниПод лупа

Как Европа се справя с енергийната криза?

Косово въвежда режим на тока, а германия входящият данък за цената на газа 

Някой европейски държави вече въвеждат драстични мерки за справяне с енергийната криза, породена от войната в Украйна и произтичащите заради нахлуването санкции към Русия. Световните агенции съобщиха, че от днес Косово въвежда режим на тока, а германия обмисля входящият данък за цената на газа.

Налогът има за цел да разпредели високите разходи за замяна на руския газ между всички крайни потребители, трябва да бъде определен на между 2 и 3 евро цента за киловатчас, съобщи Ройтерс, цитирайки източници от промишлеността и правителството. За средно четиричленно семейство такса от 2 цента на kWh би възлизала на допълнителни разходи от около 400 евро годишно. При 3 цента годишните разходи биха възлизали на около 600 евро.

В Косово от тази сутрин е въведен режим на тока, съобщи Ройтерс, като цитира Косовската енергийна разпределителна компания. KEDS определи като причина липсата на производство на електричество в страната и високите цени на вносния ток. Домакинствата ще имат електричество по 6 часа, след което ще има по два часа почивка. Към момента не е ясно за какъв срок ще важи режимът на тока.

В същото време у нас служебното правителство поиска удължаване на срока на офертата за танкерите с газ от САЩ. Преди дни от Енергийното министерство обясниха, че биха отказали танкерите, само ако намерят друга, по-евтина алтернатива.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина