АктуалноЖивотНовини

Как да преборим махмурлука по български?

Чували сме за редица чудодейни хапове, но няма нищо по-ефикасно от народните рецепти и старите „български“ трикове

Времето между коледните и новогодишните празници е едно от най-големите изпитания за черния ни дроб. Тогава, когато всички се завръщат по родните места и поводите за наздравици не секват до сутринта. Винаги има време за още по-едно, а дългата поредица от почивни дни още повече предразполага към партита и дълги маси до зори.

Събуждането обаче, не се числи никак към приятната част и винаги ни се иска да бяхме приключили по-рано с чашките. За щастие, в България си имаме няколко изпитани начина, с които в повечето случаи успешно борим махмурлука и неутрализираме неприятното въздействие на алкохола на следващия ден след празнуването.

Шкембе чорба

Безспорно, това е един от най-добрите лекове срещу неприятните усещания от количествата погълнат алкохол. Шкембето съдържа голям брой храносмилателни ензими, извлечени при сваряването му. Те действат като хапче, засилващо многократно метаболизма и възстановяват изгубените от организма соли, протеини и минерали. Важно за чорбата е освен да бъде мазна, да е кисела и люта. А къде я сервират най-вкусна под тепетата, може да погледнете в статията ни за тайните места за шкембе чорба.

Зелев сок

Добре познат на всички българи, зелевият сок съдържа много витамин Ц, сол и цитрати. Те спомагат да се ограничи токсичното въздействие на алкохола. Заедно с него е задължително да приемате и голямо количество вода. А ако се чудите откъде да си набавите, може да попитате съседа – със сигурност хиляди българи имат поне по един бидон в мазетата си.

Студена бира

Тази идея като че ли действа на принципа „клин клин избива“, но е факт, че за някои работи. Особено ако я съчетаете с купа гореща шкембе чорба. Все пак имайте предвид, че ако прекалите и бирата, още по-трудно ще преминете през негативните ефекти на махмурлука. Затова тук важи максимата – всичко с мярка.

Мазна баничка с айрян

Това си е една вечна комбинация, която съчетава ползотворното влияние на въглехидратите за повишаване на кръвната захар и богатия на витамини и микроелементи млечнокисел продукт. Къде са най-вкусните банички може да прочетете в един от по-старите текстове в сайта, а на нас само ни остава да се надяваме, че някои от тях ще работят в следновогодишния ден.

Джинджифил

Освен че помага срещу гадене, джинджифилът успокоява и стомаха. Има силни антиоксидантни свойства и неутрализира свободните радикали. Може да го консумирате като чай, който да пиете на няколко пъти в продължение на деня. Към него добавете малко мед и половин лимон. Гарантирано ще се почувствате доста по-добре.

Източник: Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина