БългарияНовиниПод небето

Христо Иванов: България трябва да има правителство

В следващите 12 месеца трябва да влезем в еврозоната и да започнем модернизацията на българската армия, смята лидерът на Демократична България

България трябва да има правителство, а задачата на кандидат-премиера Асен Василев е не просто да намери 121 депутати, а заедно с коалиционните партньори да намери начин за политически съгласия и с останалите партии в парламента, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред БНТ.

“Ние сме на политически кръстопът. В едната посока следва още повече разделение. Избори в изключително сложен сплит от кризи – вътрешни и външни, има шанс да излъчи парламент, в който още по-трудно ще се вземат решения. Другата посока е да овладеем парадоксите”, добави Иванов.

Той даде и свой прочит на възможните приоритети до местните избори следващата година, около които да се търси мнозинство за съставяне на ново правителство.

„Дотогава имаме да свършим няколко неща. Да влезем в еврозоната – ако не го направим в следващите 12 месеца, няма да се случи най-вероятно. Да направим модернизацията на Българската армия или поне да я започнем най-накрая. Да се справим с инфлацията – нещо, което това правителство прави. Да се преборим за българската енергийна и геополитическа независимост. Това е фундаменталната кауза на тази страна“, каза Иванов в студиото на “Панорама”.

Христо Иванов заяви, че без осъществяването на съдебна реформа няма да може да се продължи напред по важните политически теми.

„Това е инструментът, чрез който ние да разделим политиката от твърденията за корупция. Да кажем – в България има съд, в България има сериозно реформирана прокуратура, на която можем да имаме доверие да се занимава на твърденията на едни срещу други за определена престъпна дейност. И тогава политиката да се занимава със законите“, добави лидерът на „Да, България“.

Христо Иванов смята, че по определени приоритети може да се търси съгласие в това Народно събрание и даде пример приемането на бюджета, около който се обединиха 230 депутати.

“Всъщност има възможност да търсим съгласие. Не означава безпринципни компромиси и изоставяне на важни позиции, а виждане на реалността, че страната ни е изправена пред изключително тежки предизвикателства, но и важни възможности. Такива, например, са отношенията с Русия и позиционирането си в средата за сигурност в Източна Европа”, добави той.

“За мен ключът, който ще предопредели накъде ще тръгне страната, е дали ще поемем към изграждане на култура на възможните съгласия. Прилично, публично, принципно. Трябва да го направим в това Народно събрание преди да сме навлезли в нова вакханалия на разделение”, каза още той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Аман, от „активни борци“. Бащите и дядовците им са били активни борци против капитализма и фашизма, а децата – актовни борци -соросоиди!

  2. Майка му партиец в бкп-то а той борец за свобода и демокрация.Наглост безочлива, но по-лошо е че все ще се намери някой ,който му вярва на тоя измамник и лъжец

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина