АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Георги Стаменов за протеста на бул.“Марица – юг“: Ще направя всичко възможно да отида на този протест

Кметът на „Централен“: Ако имота бъде застроени с такава сграда, това наистина ще отнеме въздуха в квартала. От морална гледна точка е недопустимо

„С помощта на кмета и единението на Общински съвет, трябва да търсим най-правилното решение“, коментира пред Под тепето райкметът

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заяви пред репортер на Под тепето, че отива на протеста против застрояването на парцела в квартала до Водната палата.

Припомняме, че днес – неделя, 7-ми юни, от 19 часа има насрочен протест на южния бряг на реката между номера 146-148.

Жители на „Централен“ на протест против презастрояването

От вас разбирам за този протест. До мен не е стигнало официално уведомление от живущите. Ще направя всичко възможно да разбера мястото и часа, да отида на този протест. Първо – под формата на гражданин на район „Централен“, човек, който смея да твърдя милее за своя си район, в който съм роден и израснал.

Относно фактите около парцела, той заяви със съжаление, че смята случая за „една от поредните тегоби на прехода“.

Стаменов е запознат много добре с цялата документация за въпросния парцел и че казусът е от много години.

Пред Под тепето той разказа, че имотът в годините на преход е реституиран, през съда. След което частните собственици са направили ПУП с цел застрояване, който подробен устройствен план е влязъл в сила пак, чрез съдебно решение, отговарящ на всички изисквания на закона по онова време.

„Впоследствие е издадено и строително решение, пак на база такъв типа решение и към днешна дата сме пред една дилема. Преди 2, или 3 години старите собственици продават този имот на ново лице. Новият собственик в случая е абсолютно добросъвестен, придобивайки имота с надлежни строителни книжа.“

Стаменов потвърди, че новите собствениците са поискали подземно застрояване, което по закон администрацията не може да откаже. Издадена им е съответната виза, която се обжалва от живеещите в цялата зона, тъй като е обявена надлежно на всички заинтересовани страни.

„От морална гледна точка бих казал, че е недопустимо, на този имот да се строи. Там в момента е един хубав парк, ремонтиран основно през последните две години по ОП „Региони в растеж“ с детски площадки, с беседки, с ново осветление, с нови настилки, с една хубава трайна растителност… Всичко това трябва да се унищожи, за да се построи кооперация, която ако не ме лъже паметта е 6 – 7-етажна.“

Смятам, че ако целия имот бъде застроен с такава сграда, това наистина ще отнеме въздуха в този квартал, заяви кметът на района.

Според Георги Стаменов тази част на район „Централен“ от една от слабо развиващите се допреди 5 години, в момента е една от най-хубавите части на района с озеленяване и много въздух между блоковете.

„Просто е приказно! И реализацията на един такъв обект, би унищожила всичко това.“

Райкметът коментира още, че „може да се помисли с помощта на кмета Здравко Димитров, с единението на Общинския съвет, с тяхната подкрепа и санкция, да вземем най-правилното решение за този имот – дали да бъде изкупен, дали да бъде заменен за друг, но да си остане паркова зона и да не допуснем това застрояване. При ясното съзнание, че собственикът на имота, под някаква форма, трябва да бъде овъзмезден.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. всичко е уредено братя и сестри, не се косете, кмета си е стиснал ръцете, сега о играе загрижен за пред хората каза:

    Но и що за урод трябва да си, да искаш да си навреш коптора на 7 етажа на подобно място..??!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина