АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Жители на „Централен“ на протест против презастрояването

Кварталът зад Водната палата поема по пътя на инициативните комитети „Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург“ и „Граждани против презастрояването  в район “Южен“

Пловдивчани от квартала около Водната палата са във същия филм, в който живеят кършияклии зад хотел Санкт Петербург и кючукпарижани зад Юбилейния блок. Тяхната сага също не е от вчера, но за пръв път излизат на протест.

Жителите на квартала периодично окачват протестни надписи на детските площадки в близост/снимка: архив Под тепето

Съкварталците призовават за подкрепа „ДА СПАСИМ ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ И ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ“ с покана за протест тази неделя – 7-ми юни, от 19 часа на бул. „Марица – юг“ 146-148.

Те се борят срещу застрояването на жилищна сграда в зелено пространство между блок 146 и блок 148 на булеварда.

„Каним всички желаещи да се включат. Важно е да сме повече, за да спрем това безумие“, призовават пловдивчани.

снимка: архив Под тепето

Според информация на колегата Любомир Чакъров от сайта chakarov.eu, „проблемът започва още преди близо 20 години, когато съществуваща къща, между ул. „Весела“ и бул. „Марица – юг“, е бутната. Мястото се превръща в междублоково пространство, а собствениците са обезщетени. Вместо това тогавашният главен архитект на Община Пловдив – Антоанета Топалова, заменя селскостопанските си имоти на Карловско шосе със съответната земя.

Разменя ги с една основна цел – да строи многоетажна сграда. Пристига вещо лице да огледа терена, което признава, че не е измерена височината на потенциалната сграда. Височината е от първостепенно значение, защото тя определя колко трябва да е отстоянието между жилищните блокове.

Жителите събират над 250 подписа против застрояването на този парк. Подават дело във Върховен съд, който потвърждава становището им и арх. Топалова се отказва от първоначалния си инвестиционен план. Продава земята. След време тя е отново препродадена и отново, докато стигнем до днешни дни.“

Днес парцелът е собственост на дружеството „Инжводстрой“, което има проект за строеж на жилищна кооперация там. В момента парцелът на този парк е заграден с желязна ограда, което се вижда и на снимката.

Припомняме, че през последните години цялата зона в квартала бе обновена с пари от ОП „Региони в растеж“, така южният бряг на реката се превърна в притегателно място за отмора.

Под тепето ще следи казуса отблизо, очаквайте продължение по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина