ЕвалаНовини

Ето как е станала размяната на двете бебета

Проверяват болница „Шейново“

Зам.-районният прокурор Иван Стефанов е категоричен, че и двете майки на разменените в столична болница бебета са съдействали за вземането на биологичния материал за ДНК експертиза, пише OFFNews. Той е уточнил, че към момента децата са при жените, с които са изписани от здравното заведение.

„Уведомена е Дирекция „Социално подпомагане“, която да прецени дали някое от децата е в риск или опасност. Такива данни няма“, подчерта той.

На децата са били поставени правилните гривни.

„Разменени са били гривните на майките. Едната от тях е установила, че номерът на нейната ръка, не е същият като тази на ръката на детето, която е била запазена за спомен”, подчерта прокурорът. И допълни, че именно разликата в номерата на двете гривни е породила съмнението ѝ.

При установяване на вина наказанието е до две години затвор, подчерта прокурор Стефанов.

Междувременно пред Нова телевизия майката, за която беше съобщено, че първоначално е отказала да се подложи на ДНК експертиза, заяви, че не може да приеме, че детето, което е родила преди два месеца, не е нейно.

Севда Михайлова разказва, че е раждала в болница „Шейново”.

„Докторът дойде неочаквано у нас. Тя ми каза „Не се притеснявайте. Искам да сте спокойна. Ще ви кажа какво се случва, но искам да ви покажа снимки на другото бебенце”, разказва жената, която попитала за какво друго дете става дума.

Лекарят ѝ казал, че другото детенце е здраво и хубаво бебе.

„Докторката каза, че разбрали от гривничките, че децата може да са разменени. Много се разстроих. Започнах да плача. Ден и нощ, откакто разбрах това нещо, не мога да спя, да се храня, нищо не ме вълнува. Само за това мисля”, споделя жената.

Тя и семейството ѝ са отишли в СДВР, за да разберат резултатите от ДНК теста, който са си направили.

Кметът на София Йорданка Фандъкова назначи проверка в болница „Шейново“, където по информация на пациенти са били разменени бебета. Виновните ще бъдат наказани, съобщи заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

„За случая бяхме уведомени от медиите, веднага беше назначена проверка със заповед. Ще бъде проверена работата на болницата, на директора. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, ако досега те не са сезирани“, посочи Барбалов.

Гривните на ръцете на бебетата и майките са били с различни номера още при изписването, а точно те е трябвало да бъдат проверени.

Междувременно стана известно, че министърът на здравеопазването вече е разпоредил агенция „Медицински надзор“ да извърши проверка.

Районната прокуратура също вече обяви, че разследва информацията за разменените бебета, като от държавното обвинение съобщиха, че досъдебното производство е започнало преди дни.

„Извършваме разследване по член 184 от НК, за заменени малки деца в голямо столично болнично заведение. Разпитани са 28 души, взети са биологични материали от майките на малките деца. ДНК експертизата е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните такива. А именно че двете новородени са разменени при изписването от болничното заведение“, посочи на прокурор Стефанов.

По думите му в момента се извършват множество действия по разследването.

„Делото е върнато в полицията. Указани са допълнителни разпити на допълнителна група лица, за да се установи в пълнота фактическата обстановка и обстоятелствата довели до размяната на двете деца”.

Пред журналисти директорът на АГ болница „Шейново“ д-р Румен Велев каза, че не вярва размяната да е била извършена умишлено. В лечебното заведение е назначена вътрешна проверка. По думите на д-р Велев има подробности, които са „леко смущаващи“, но отказа да коментира какво има предвид.

„Имаме стриктни правила и протоколи, по които описваме новородените. Трудно ми е да ви кажа какво точно се е случило“, каза той.

Децата все още са при жените, с които са изписани от болницата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Тези майки как не са си познали бебетата. Та нали ти го покават като се роди, 3 дни в болницата са до тях, кърмят ги, гледат ги. Гривните ги ги дават за спомен, 2 месеца по-късно ли е видяла различните номера. Много е мътна тази история.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина