Новини

Ерзин в Турция: Без незаконно строителство, но и без жертви

Нито една сграда не е разрушена и няма нито една жертва в 40-хилядния град Ерзин в Югоизточна Турция, в зоната, засегната от земетресението. Причината – кметът Окес Елмазоглу не е позволил незаконно строителство. Това заявява той пред турския канал TV5. Ерзин се намира в провинция Хатай, която е най-силно засегнатата от тежките земетресения, от които вече има десетки хиляди жертви.

В региона има жертви, но в самия град Ерзин няма нито един. „Не позволих никакво незаконно строителство“, заявява кметът Елмазоглу. Дори негови роднини са пристигали при него с глоби за незаконно строителство, но той е казвал: „Няма какво да направя“.

„Напълно съм чист пред съвестта си. Разбира се, няма как да спреш на 100% незаконните строежи, но може да ги ограничиш до някаква степен“, заявява още той пред телевизията. Елмазоглу разказва и как преди няколко дни се е срещнал и поздравил с негов сънародник, който не е бил в настроение, и когато го е попитал защо, той е отговорил: „Ти не позволи да се построи моята сграда. На други места ми позволиха, но в твоя град – не“.

Според различни анализи, публикувани в последните дни, големите щети от земетресението и многото жертви са следствие именно от липсата на спазване на съществуващите земетръсни норми.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина