ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Елхата на Пловдив грейва тази вечер

13-метровата елха върху дървената сцена на мястото на фонтана с пеликаните в центъра на Пловдив ще грейне със специално тържество тази вечер. Ритуалното запалване на светлините ще огласи Хорът на пловдивските момчета, а за доброто настроение на малки и големи пловдивчани и гостите на града ще се погрижат още танцьорите от ансамбъл „Дилянка“.

Припомняме, че фолийното иглолистно дърво пред сградата на община Пловдив е изработено от единствения на Балканите производител на елхи, чиято фабрика се намира в град Раковски. То има над 4 хиляди зелени клончета и монтажът му отнема няколко дни, защото върви паралелно и с поставянето на украсата.

Единадесет души от фабриката са ангажирани с издигането и украсяването на елхата, която разглобена пристига в 40 кашона.

Всяко едно от 4-те хиляди клончета първо много внимателно се изважда от кашона, игличките се разперват, разклоненията се „бухват“. После клончетата се подават по „жива верига“ до върха. 

Тя се издига на пръстени, като всеки пръстен е висок над 70 см.

Успоредно с монтажа върви и украсяването. Декорацията е от хармонично разположени малки, средни и големи звезди, съчетани с червени и сребърни топки.

Около елхата има обвит жилков гирлянд, който вечер и през нощта свети. Студена светлина има и в долната част на елхата, на около метър от основата ѝ. Останалата част от Коледното дърво свети вечер и през нощта в топъл нюанс. За върха е избрана мигаща блиц светлина.

Само елхата тежи 1 тон и още 500 кг е украсата.

Очаква се в 18 часа на площад „Стефан Стамболов“ светлините на Коледното дърво да запали кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина