Новини

Камионът, взривил Кримския мост, тръгнал от България

Стоката е пристигнала по море в грузинското пристанище Поти от България

Експлозивът, използван за взривяването на Кримския мост е дошъл от България и е бил заложен в стоката, превозвана от камиона-бомба у нас, пише OFFNews. Това твърди в „Комсомолска Правда“ руският военен кореспондент Александър Коц.

Според Коц в операцията по взривяването на Кримския мост са били задействани два камиона. По думите му товарът е представлявал 22 европалета с фолио по 9 рулона във всеки, всеки палет с тегло от около 1 тон. Стоката е пристигнала по море в грузинското пристанище Поти от България. Поръчката е била оформена на името на гражданин на Украйна. След това е натоварена на камион с чуждестранни номера и от Поти камионът е отпътувал за Армения, където е бил освободен на митницата по правилата на митническия съюз.

След това товарният автомобил отново се е върнал в Грузия, а оттам през ГКПП Верхний Ларс е влязъл на територията на Русия. Крайната точка е била град Армавир, където палетите са претоварени в друг камион и оттам за Крим. Коц прави предположението, че взривът по някакъв начин е бил заложен в рулоните с фолио така, че да не бъдат забелязани при преглеждане на рентген. „И това е направено в България, а това означава, че в организацията на този терористичен акт, освен Украйна, са могли да участват и чуждестранни служби“.

Коц е публикувал и снимки на камиона, с който товарът е напуснал България.

В неделя председателят на Следствения комитет на Руската федерация докладва на президента Владимир Путин, че преди да се взриви на Кримския мост камионът-бомба е преминал през териториите на България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар.

Самият влекач с товара няма как да е бил у нас, защото влекачът е от типа „конвенционален“, от американски тип с двигател пред кабината, докато в Европа се движат влекачи с кабина над двигателя.

„Конвенционалните“ не мога да се движат на територията на ЕС, тъй като с полуремаркето надвишават максималната дължина от 17.60 метра. Но пък се движат в Грузия и Русия, а според шофьори на ТИР-ове нормална практика при такива курсове е един седлови влекач да закара полуремаркето до Грузия, а там да го поеме местен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина