ГрадътИзбориНовини

Кои народни представители от Пловдив-град влизат официално в НС?

След като някои водачи избраха да влязат в парламента от други избирателни райони, имената на единадесетте народни представители от 7 партии и коалиции от Пловдив-град, които ще участват в 48-ото Народно събрание, са окончателни и са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Първенците в града – „ГЕРБ – СДС“, влизат с трима депутати – Стефан Шилев, Вежди Рашидов и Радомир Чолаков, съобщава БТА.

Стефан Шилев е роден в Пловдив, на 49 години и е доктор е по екология и биотехнологии, преподавател в Аграрен университет – Пловдив. Бил е директор на Регионална инспекция по околната среда и водите в града. Участвал е в 47-ото Народно събрание.

Рашидов е на 70 години, скулптор, член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) от 2004 година. Бил е министър на културата в първото (2009 — 2013 г.) и второто (2014 — 2017 г ) правителство на Бойко Борисов. Народен представител в 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание.

„Продължаваме Промяната“ влиза в парламента трима души от Пловдив – Никола Минчев, Христо Даскалов и Венцислава Любенова.

Никола Минчев беше председател на 47-ото Народно събрание. На 35 години, по професия е адвокат.

Христо Даскалов е на 62 години, родом от Първомай. По професия е ветеринарен лекар. Участвал е в 47-ото Народно събрание. Беше назначен от правителството на Кирил Петков за директор на Българската агенция по безопасност на храните. Служебният кабинет го освободи от поста на 5 октомври.

Венцислава Любенова е магистър по международен бизнес и по глобални информационни технологии и системи. Работила е като IT анализатор. Беше част от 47-ото Народно събрание.

Иван Петков ще представлява от Пловдив коалиция „БСП за България“. Той е родом от Пловдив, на 35 години. Завършил е „Финансов мениджмънт“ и „Държавност, духовност и лидерски практики“. Общински съветник в Пловдив в мандат 2015-2019 г. Участвал е в 45-ото и 47-ото Народно събрание.

„Движение за права и свободи“ (ДПС) ще бъде представлявано в 48-ото Народно събрание от Пловдив-град от първият от листата на партията – Танер Али. Той е на 49 години, родом от Търговище. Магистър е по специалност „Публична администрация“. През 2003 година става кмет на град Антоново, който управлява в три последователни мандата. Участвал е в 44-ото и 46-ото Народно събрание.

От „Възраждане“ в Народното събрание от Пловдив влиза Ангел Георгиев. Родом е от Видин, на 34 години. Завършил е специалност „Право“, живее и работи в Пловдив в аутсорсинг сферата. Георгиев е участвал в 47-ото Народно събрание.

Новата партия – „Български възход“, ще има един представител от Пловдив-град – Лилия Недева. Тя бе втора в листата след лидера Стефан Янев, който влиза в 48-ото Народно събрание от 24 МИР – София.

Недева е бакалавър по международни икономически отношения, има две магистратури – „Международна търговия“ и „Счетоводство и анализ“. В момента е докторант в направление „Социално управление“. Тя ще бъде народен представител за първи път.

От коалиция „Демократична България – обединение“ взимат един мандат от Пловдив и с него в Народното събрание влиза Христо Иванов. Той е на 48 години, родом от София. По професия е юрист. Бил е заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки, министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. От 2017 г. е ръководител на ПП „Да, България!“. Народен представител и председател на парламентарната група на партията в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина