БългарияНовиниПод небето

ЕК предлага временна закрила за хората, бягащи от войната в Украйна, и насоки за граничните проверки

Европейската комисия предлага да се задейства Директивата за временната закрила с цел да се предложи бърза и ефективна помощ на хората, бягащи от войната в Украйна. Съгласно това предложение на бягащите от войната ще бъде предоставена вромогнат на граничните служители на държавите членки при ефективното управление във връзка семенна закрила в ЕС, което означава, че ще им бъде предоставено разрешение за пребиваване и ще имат достъп до образование и до пазара на труда.

Същевременно Комисията представя и оперативни насоки, предназначени да п пристигналите на границите с Украйна, като при това се поддържа високо равнище на сигурност. В насоките също така се препоръчва държавите членки да създадат специални ленти за спешна подкрепа с цел насочване на хуманитарната помощ, както и се припомня възможността за предоставяне на достъп до ЕС по хуманитарни причини.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: Европа подкрепя тези, които се нуждаят от закрила. Всички бягащи от бомбите на Путин са добре дошли в Европа. Ще осигурим закрила на тези, които търсят подслон, и ще помогнем на тези, които търсят безопасен начин да се завърнат у дома.

Също така днес Европейският съюз прие да бъдат изключени основни руски банки от системата SWIFT – доминиращата глобална система за междубанкови финансови телекомуникации. Мярката ще попречи на тези банки да извършват финансовите си операции в световен мащаб по бърз и ефективен начин. Списъкът с банки е публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Общността прие и санкции срещу активите на Кремъл, използвани за дезинформация и манипулиране на информацията. Съветът на Европейския съюз взе решение да преустанови, считано от днес, разпространението на държавните канали за дезинформация „Русия днес“ и „Спутник“ в целия ЕС, които играят съществена и основна роля за по-нататъшното осъществяване на агресията на Русия срещу Украйна и за подкрепата за тази агресия. И двете медии участват в координираните усилия за манипулиране на информацията, вкл. за дезинформация, както това е документирано още от 2015 г. от Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство към Европейската служба за външна дейност.

Вижте Къде и как можем да помогнем на бежанците от Украйна в Пловдив?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина