АктуалноГрадътКултураНовини

Чудо! Конкурси за Градската галерия и още два пловдивски музея

Градската художествена галерия е с директор без конкурс три десетилетия, търсят ръководители също за Археологическия и Историческия музеи

Малко чудо се случи през лятото в Пловдив – след дълги години най-накрая бяха обявени конкурси за няколко културни институции, каквито не бяха правени от години. Това са Градската художествена галерия, Регионалният исторически музей и Регионалният археологически музей.

По-рано през годината, в началото на юни месец, бяха обявени и конкурси за Етнографския и Природонаучния музеи. Там вече след конкурс бяха потвърдени досегашните директори – съответно доц. Ангел Янков и д-р Огнян Тодоров. Те са били единствените кандидати, подали документи на конкурсите.

Градската художествена галерия се ръководи от Красимир Линков още от 90-те години, като задължителните по закон на всеки 5 години конкурси не са провеждани. Подобни са ситуациите и в други от пловдивските музеи. Директор на Археологическия музей от дълги години е доц. д-р Костадин Кисьов, а на историческия д-р Стефан Шивачев.

Музеите в Пловдив заслужават повече пари, заслужават също конкурси и прозрачност. Но няма

По закон директорите на културните институции трябва да се избират с конкурси, като в Пловдив това се спазва предимно за държавните опера, театър и куклен театър, които се организират от Министерство на културата. Градската галерия и музеите са общински структури, но общината от доста отдавна не беше организирала конкурси за тях.

Конкурсите със съответните изисквания са обявени без много шум на сайта на Община Пловдив на 23 юли, като документи ще се приемат един месец. Избраните директори трябва да имат образование и опит в конкретната сфера, както и трябва да предоставят програма за развитието на инститцията, като ще заемат поста 5 години. След това трябва да бъдат обявени нови конкурси.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

4 коментари

  1. Това си е новина. Директор на Археологически музей е пенсионер. Каква програма ще представи? Моля Ви сменете го, че пак ще си измислят кули, императори лежащи в гробници. Това са пари на пловдивчани. Време е млади и образовани души да застанат начело.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина