Част от приходите на София Прайд ще бъдат дарени за Киев Прайд

Новини
София Прайд

Над 12 хиляди души взеха участие в 15-ото издание на София Прайд. Събитието е най-голямото шествие в подкрепа на човешките права в България. Участниците преминаха по улиците на столицата, а преди това се проведе грандиозен концерт. На сцената в подкрепа на каузата излязоха Камелия, Папи Ханс, Виктория, Hayes & Y, Мила Робърт, Прея, Дара Екимова, Рут Колева, Liana Georgi и специалният гост от Украйна – певецът Constantine. Събитието премина без проблеми.

Част от приходите по време на София Прайд ще бъдат дарени за Киев Прайд, който тази година не се проведе заради руската военна агресия в Украйна. Организаторите ще обявят пълната сума на дарението в профилите на София Прайд във Фейсбук и Инстаграм.

От сцената на София Прайд 2022 организаторите призоваха за толерантност и защита на равните права. Те разказаха за двете спечелени дела тази година – спечеленото дело „бебе Сара“ и делото „Стоянова срещу България“ във връзка с жестокото убийство на Михаил Стоянов в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Тази седмица се очаква решение на съда във връзка с нападението на Рейнбол Хъб.

Симеон Василев от фондация GLAS сподели след събитието: “След 15 години София Прайд все още липсват законодателни промени, гарантиращи сигурност и равни права за ЛГБТИ хората, както на всички граждани на България. Но Прайд постигна промяна и тя беше в лицата на всички тези над 12 000 души, с които бяхме заедно в събота. За големите промени обаче е нужна политическа воля и осъзнатост, че хилядите души на площада не са цветен карнавал, а ясен призив за действия.”

София Прайд

На събитието присъстваха посланиците и представителите от посолствата на Франция, Великобритания, САЩ, Дания, Италия, Люксембург, Ирландия, Швейцария, Румъния, Швеция, Норвегия, Нидерландия, Финландия и Чехия, които поздравиха участниците от сцената.

Тазгодишното издание на София Прайд се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ, Български фонд на жените, Walltopia, Ingram Micro, Paysafe, HPE, Mastercard, Absolut, Sutherland, EY, Merkle, JCDecaux и Accenture. Събитието се организира от Организационен комитет, включващ фондация GLAS, фондация Bilitis, Младежка ЛГБТ организация „Действие“, БХК и индивидуални активисти. София Прайд се провежда всяка година от 2008 насам.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Част от приходите на София Прайд ще бъдат дарени за Киев Прайд

  1. Педерасти от всички страни – обединявайте се! Хахах! Жалка работа. Вместо хората да се обединяват в името на общо благоденствие, една група се самосегрегира на база сексуалност, която според мен няма никакво значение. Важно е личността, а не какво някой прави в леглото и с кого, но тези от прайдовете много държат да се покажат.

  2. Драстично преувеличена бройка педераси , в по-голямата си част джендър еничари от западните страни , дошли да се напият, надрусат и наебат на евтиния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.