Новини

334 училища се включиха в инициативата на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в памет на Апостола

334 училища от страната се включиха в Националната инициатива за отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата. Над 23 000 ученици едновременно рецитираха емблематичното Ботево произведение „Обесването на Васил Левски“. 1075 ученици на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив, което е инициатор и домакин на проявата, отдадоха почит към великия българин.
„Радвам се, че бяхме последвани от толкова много ученици и колеги. Училището винаги е имало най-важната привилегия да изгражда национална идентичност. И, днес в тази ни задача бяхме заедно ученици и учители от различни краища на страната. Най-много образователни институции се включиха от областите Пловдив, Плевен, София-град, Враца, София-област, Бургас“, каза директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ д-р Ирена Душкова. Тя уточни, че отбелязването на годишнината е съпътствана от фотоизложба и представяне на нов дигитален портрет на Левски на художника Георги Врабчев, изработен през 2017 г. Портретът е създаден въз основа на всички известни рисувани образи на Левски, като един обобщен образ, а бележитите му слова са представени чрез дигиталния почерк на Апостола.
На тържеството бяха наградени учениците, класирани на призови места на литературен конкурс на български и английски език „Поклон, Апостоле“. Емоционални творби представиха Деница Ташкова от 11а клас (на български език) и Павел Мърхов от 12а клас (на английски език).
В електронна платформа, създадена специално за събитието всяко училище публикува снимки и видео-материали, които са достъпни за всички на www.149-levski.bg. Екипът на училището има амбицията да продължи и догодина, като очаква в събитието да се включат още училища от страната и чужбина.
Специален гост на тържествата в памет на Апостола в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе началникът на РИО – Пловдив Антоанета Пакова. Проявата се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина