АртБизнесКултураНовини

17 нови майстори в Пловдивската задруга имаха тестерлик

С обичаят тестерлик към Занаятчийската камара в Пловдив се присъединиха 17 нови членове. 14 майстори и трима калфи получиха своите свидетелства за майсторски умения.

Те са представители на традиционни занаяти като ножарство, ковано желязо, изработка на художествено плетиво, старинно оръжие, звънчарство.

Занаятчийският ритуал от епохата на Възраждането бе възпроизведен в двора на Етнографския музей днес, когато църквата чества деня на Свети Спиридон Чудотворец, когото занаятчийте почитат като свой патрон. Обредът се нарича тестерлик и се изпълнява от най-възрастния в гилдията – устабашията. Това е доайенът на гилдията Кирил Коликов. По традиция младите получават и по „задвратник“ /шамар зад врата/ с пожеланието: „Стани като мен!“

Празникът започна с шествие. Майсторите се събраха в двора на Етнографския музей и начело с иконата на Свети Спиридон, под звуците на гайда, потеглиха по калдъръма на Стария град към катедралния храм „Св. Богородица” за празничната литургия, отслужена от свещеник Николай Мандаджиев.

На двора на храма те извиха и хоро.

Голяма част от новоприетите майстори са ученици на Евгени Димов от Сопотския еснаф – известен ножар и гравьор на оръжия.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина