БизнесБългарияНовини

15 общини получават общо 77 млн. лв.

15 общини са отличниците по първата процедура „Технологична модернизация“

Подкрепени ще бъдат 224 средни предприятия, 398 малки и 331 микро- предприятия

Най-много одобрени фирми по първата процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа, са от общините: Русе (47 бр.), Габрово (28 бр.), Пазарджик (25 бр.), Казанлък (21 бр.) и Марица (22 бр). Те ще получат общо над 40.8 млн. лв. Мярката е за обновяване и модернизация на техническия парк на микро-, малки и средни предприятия с ново оборудване, техника, машини, софтуер и др. Бюджетът й е близо 260 млн. лв.

С отлични резултати (над 10 проекта в община) са още Петрич, Божурище, Сливен, Добрич, Търговище, Враца, Плевен, Асеновград, Родопи и Хасково. Те ще получат общо над 36.1 млн. лв.
От статистиката на одобрените фирми се открояват с много добри резултати 17 общини, които ще получат общо над 35 млн. лв. С одобрени между 5 и 9 проекта на община са: Сандански, Кюстендил, Дупница, Перник, Ботевград, Елин Пелин, Костинброд, Самоков, Аксаково, Горна Оряховица, Разград, Силистра, Троян, Кърджали, Карлово, Велико Търново и Монтана.

Общините, които са с до 5 одобрени за финансиране проекта на фирми, са 72 за общо 34.4 млн. лв. Правят впечатление малките общини: Правец, Средец, Павликени, Дряново, Самуил, Вършец, Долни Дъбник, Кирково и Девин, които са само с по един одобрен проект, но всеки един от тях е за близо 700 000 лв.

От Северозападния регион отличници по брой одобрени проекти са общините Враца и Плевен с по 11, следвани от Монтана с 8.

Припомняме, че в оценката на проектите бяха включени 2423 предложения за заявена над 620 млн. лв. безвъзмездна помощ. От тях печелившите са 953 проекта. За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Съфинансирането е до 50%. Подкрепени по мярката ще бъдат 224 средни предприятия, 398 малки и 331 микро- предприятия. Първите пари по ПВУ ще стигнат до фирмите още през м. март.

В рамките на няколко месеца министърът на иновациите и растежа Александър Пулев обиколи всички области в страната. По време на мобилните приемни той и екипът му представяха възможностите за бизнеса при кандидатстване по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите по линия на МИР.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина