След нощ в музея Петьо вече ще си мие ръцете

Нощна смяна

С много нови придобивки и без опашка посрещна Природонаучният Европейската нощ на музеите (СНИМКИ)

Таня Кънева

5-годишен хлапак от Пловдив стои пред витрина в любимия музей на децата под тепетата и се взира във висока тънка стъкленица. Физиономията му е меко казано ужасена, а в очите му се чете искрена погнуса. Там зад стъклото са експонирани различни паразити от рода на червеите.  Баща му съзира златна възможност и обяснява: „Петьо, виж сега, ако продължаваш да пипаш всичко и бездомни кучета, и котки, а после да ни си миеш ръцете, ще имаш ей такива паразити в стомаха“. И за да подсили ефекта, бащата на Петьо забива пръст в стъклото, точно срещу най-дългия и гаден червей.  Петьо се закле да ги мие вече.

Тази възпитателна сцена се разигра пред очите ми в Тринадесетото издание на Европейската нощ на музеите 2017 в една от залите на Природонаучния в Пловдив. Убедена съм, че Петьо ще удържи обещанието си, не защото музеят не е само атракция. Една от ролите му е да бъде училище за живота, а и от собствен опит знам, че нагледните уроци там действат.  Така преди 12 години дъщеря ни отказа биберона, след като татко й обясни, че зъбите на мастодонта са толкова грозни и жълти, защото е заспивал с биберон.  

За пръв път пред емблематичната сграда на Природонаучния в подобен ден нямаше изнервящи опашки и скандали за пререждане. Освен да запознаят децата си с природата и в частност с паразитите, родители от Пловдив и близките градчета и села отново изпълниха залите, за да видят новостите.

Сградата вече разполага с асансьор, който може да се ползва от майки с колички и трудноподвижни граждани до всички етажи. На нивото с живи рибки има още две нови зали. Едната е побрала вкаменелости от най-древните времена на планетата, точно там открихме бивните на мастодонта, които преди ремонта на музея се намираха от входа във фоайето вляво.

Този път води и към залата с Планетариума, която в момента не прилича на празен кино салон. Около овалните стени са се настанили отново скъпоценни камъни, минерали и придават един скъп ореол под звездния пръстен на купола.

В терариума посетителите се радват на два живи крокодила, новият е бебе кайманче. На стъкленото заграждение на по-големия му братовчед, от управата на музея са сложили надпис „Моля, не хвърляйте стотинки при крокодила!“ Въпреки това дъното на скромната му локва блещука от монети…

Пеперудите идват до месец-месец и половина, разбра репортерът ни. В стъкления купол до покрива вече има джунгла от растения, а скоро при тях ще се нанесат и пеперудите новодомци.

Подреждането на нови и нови експозиции в музея продължава, дори самият процес бе видим в Нощта. Посетителите искрено се радваха на новата визия на Природонаучния и не спираха да правят селфита пред големите котки и мечката – рекордьор. Само в такава вълшебна нощ можеш да се натъкнеш на кралски питон албинос, който сменя кожата си пред очите ти, а новата му окраска блясва по-чиста, красива и светла.

На излизане малчуганите забелязваха клетката с канарче, поставена на пожарното табло зад касата и весело крещяха „Това е живо!“.

Отвън друг 5-годишен малчуган компетенто обясняваше на майка си, че не желае да влиза, защото „Нощ в музея“ е страшна видео игра и той я знае.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.