БългарияНощна смяна

The Balkan OG’s Night събира в Пловдив четирима от пионерите на Балканския хип-хоп

Истинският ХИП-ХОП не само че е жив, а и рита! Който не вярва, нека провери това на 25-ти април в Пловдив. Тогава ще се случи The Balkan OG’s Night – поредната Балканска хип-хоп среща, организирана в града от Affirmative Re-Action. Цяла нощ на сцената на клуб Библиотеката ще бъдат четирима от основните строители на хип-хопа на Балканите по направления deejaying и emceeing или с други думи част от хората, които направиха хип-хопа куул на Балканите. От техните грамофони и микрофони ще гърми мощна селекция от качествен ъндърграунд хип-хоп от Балканите и целия свят.

Първият от изпълнителите на The Balkan OG’s Night е Pikisipi – един от MC-тата, съоснователи на легендарния и най-влиятелния македонски хип-хоп колектив SAF. Той пристига в Пловдив след като по-рано през април месец крюто празнува 15-годишнина от създаването си и за първи път след дългогодишен период на отсъствие ще излезе на сцената в Македония в пълен състав – Pikisipi, DJ Goce и Smilen. Известен освен като MC, Pikisipi е и DJ Dimitri od Chair, първият резидент хип-хоп DJ на македонската клубна сцена. Богатата му биография включва още и 4 години, в които е резидент DJ в Прищина (Косово); излиза на сцена редом до множество международни артисти и музиканти, сред които DMX, Public Enemy, Method Man, Macy Gray, DJ Fu (Словения), DJ 279 (UK), DJ Ron Phlatline (Германия), DJ Rondevu (САЩ) , DJ DVS (САЩ), DJ Phat Philie (Хърватска), DJ Stancho (България), DJ Kpaw (Словения), DJ Nikki I (България). Освен като изпълнител, Pikisipi е ключова фигура в изграждането на хип-хоп културата на Балканите, подвизавайки се и като автор и водещ на първото хип-хоп предаване в македонския ТВ ефир HipHopTeza през 1997; по-късно като радио-водещ се запалва по DJ-техниките. Замесен е и в реализирането и организирането на първите freestyle/open mic партита в Македония; докарва в Македония първата чуждестранна хип-хоп група – Mr Zou (Франция); през 2001 година организира концерт на SAF, заедно с DAS EFX (САЩ) в Скопие. От 2008 насам DJ Dimitri живее и твори в Прага, като е резидент DJ в няколко топ-клуба в Златния град, в Скопие и в Прищина. Също така непрестанно пътува като гост DJ в много градове в различни държави.

Вторият изпълнител в рап-програмата е Vido от Македония, известен като Кума На Балканския Рап. Познавачите на хип-хопа от нашите страни добре знаят Vido от времето, когато Klan Istok извади раперите от криза. Той започва своята кариера в групата Puka Kozmetika, а по-късно заедно с Boro OG създава Poinakov Stil. След напускането им на Klan Istok през 2006-та, се формира продукцията G-Madda Funk, която внася свежест на македонската хип-хоп сцена. През годините Vido излиза на много различни клубни сцени и като солов изпълнител, и заедно с Klan Istok взема участие в по-големи музикални събития – Balkan Hip-Hop Fest No Borders в София, на концерт на Jeru The Damajа в София през 2004 и в Скопие през 2005, фестивала Taksirat, концерта на Guru от Gangtsarr в Скопие, фестивала Exit в Нови Сад, Bes Fest в Скопие… Има още много интересности, които могат да се кажат за зараждането на ъндърграунд хип-хоп сцената в Македония. За да се настроим на подходяща вълна, преди партито от 19:30 часа ще гледаме документален филм по темата в Basquiat в Капана, заедно с участници в лентата, a и в lineup-а на Affirmative Re-Action за вечерта.

Третият изпълнител е много добре познат на пловдивската публика. Това е Podnulevia, който през 2011 навърши 15 години на рап-сцената и на следващата година издаде последния си самостоятелен проект – Майна Bass. Преди това има издадени още 3 солови албума. Първият излиза през 2004 с името Хип-Хоп Буквар, следват Хип-Хоп Енциклопедия – Част 1 & Част 2. И трите тави съдържат много feat-ове със SKILL, Хората на изгрева, SP, ГБТ, Шошо и Сарафа от Raptone Records и Deko и Chovekot X от Македония. В годините преди да се отдаде на солова кариера и живи изпълнения, Podnulevia е част от хип-хоп дуото Под Нулата, заедно с Венцо Бомбата, a след това с Черния. Членовете на Под Нулата се запознават с други местни рап-агенти и заедно формират Ударната Група, най-емблематичната хип-хоп група за Пловдив.

Това ни довежда до четвъртия изпълнител, който също е ключова фигура в създаването на Ударната Група и в развитието на хип-хоп сцената в България като цяло. DJ SKILL е човекът, който не спира да я разнообразява с музиката си, участва в продуцирането на тракове на поне от половината ти любими български рап изпълнители и има голям дял в алтернативните музикални събития в културната програма на Пловдив и в други големи градове. DJ SKILL е наистина пристратен към музиката – той е продуцент, бийтмейкър, олдскул MC, радио-водещ и колекционер на винили. В средата на миналата 2014 открива в Капана, квартала на творческите индустрии на Пловдив, новото музикално място, което кръщава Домъ На Плочата Soul Searchin’. Освен рай за меломаните и ценителите на винили, там се създава и Soul Searchin’ Radio. Малко по-късно се ражда и традицията за Базар на грамофонните плочи, организиран в града на тепетата от Домъ На Плочата всяка последна неделя в месеца. Инициативата бързо набира скорост и привлича все повече любители на грамофона и плочите.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина