БългарияНощна смяна

2000 души ахнаха на откриването на Opera Open

Фестивалът постави грандиозно начало с 3D мапинг на Античния театър

Откриването на фестивала с концерт-спектакъла "Орфей и Паганини" пренесе над 2000 зрители в митичния свят на легендарния тракийски певец. За първи път фасадата на Античния театър "оживя" с уникален 3D мапинг на Полина Герасимова, който пресъздаде древните легенди за Орфей на фона на музиката на Г. Арнаудов, К. Глук, К. Монтеверди, Ж. Офенбах и др. 

Енигматичните звуци на кристалния орган на Ж. Деньов се смесваха с изпълненията на виртуозния Марио Хосен и Квартета на Арена Ди Верона. Солистите Вера Гиргинова, Светлана Иванова и Никол Брандолино заедно с оркестъра, хора и балета на Опера Пловдив създадоха незабравима феерия, обединяваща елементи от различни музикални жанрове и епохи. Диригент на спектакъла бе флейтистът Фан Ферандис, диригент на хора – Драгомир Йосифов, концертмайстор – Мичо Димитров, а хореографията бе дело на Боряна Сечанова. Античният театър бе изпълнен до краен предел. 

Сред официалните гости бяха представители на Министерство на културата, на Областната управа, на Община Пловдив, на Фондация "Пловдив 2019", на Фондация "Дом за пловдивската опера", ръководствата на няколко големи фирми, официални представители на Нов Български Университет, директори на културните институти в Пловдив и представители на националните и регионалните медии. Фестивалът бе открит от директорът на Опера Пловдив – доц. Нина Найденова. 

OPERA OPEN 2017 е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина