Повече чужди изби в борба за Златен ритон

Вкусът на града

37 производители от Италия, Франция, Чехия, Македония и Молдова в конкурса за вина и спиртни напитки

За първи път чуждестранните изби са повече от българските в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, който ще излъчи носителите на награди от Международната изложба за лозарство и винарство  „Винария 2014“. Това съобщи Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), на пресконференция в Международен панаир Пловдив, където  на 10 март започнаха дегустациите на напитките.

В конкурса се представят 51 фирми, от които 37 са от чужбина. Те идват от Италия, Франция, Чехия, Македония и Молдова, посочи Радослав Радев и поясни, че това повишава престижа на надпреварата. Миналата година участниците бяха 45, сред тях 20 чуждестранни.

Двете комисии ще опитат  400 проби. За да се гарантира независимост и обективност на оценките, използваме компютърна  система. Само няколко конкурса в света са организирани по този начин, заяви Радослав Радев.

В 20-членното жури са включени  12 чуждестранни експерти. Те са професионални дегустатори, журналисти, сомелиери, търговци, брандмениджъри от Чехия, САЩ, Корея, Полша, Италия, Израел, Румъния, Турция, Бенелюкс, Гърция, Швейцария и Германия.

Състезанието  за приза „Златен ритон“ –  най-престижното българско отличие за вино, за златен, сребърен и бронзов медал е в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе. Конкуренцията ще бъде много силна, прогнозира Радев. „Българските вина са на високо ниво. Избите  произвеждат по-малки количества, но със специфични качества, характерни за отделните региони“, обясни той.

Паралелно с Международния конкурс се провеждат и традиционните Национални дегустации на вина, ракии и винено бренди. Тази година участват 100 проби. Голямата награда е  “Бъчвата на НЛВК”.

Дегустациите ще продължат до 16 март, а имената на победителите ще станат ясни в „Нощта на Златния ритон“ на 2 април, когато ще бъде открита „Винария 2014“. Наградените напитки може да бъдат опитани от ценителите на следващия ден в рамките на изложението, продължаващо до 5 април.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.