АртКултураНовини

Седмица на българската калиграфия започва в Карлово и Сопот

За седмица град Карлово ще бъде домакин на първата в региона инициатива по българска калиграфия за учители и деца. Проектът „Калиграфия.бг“ има за цел да създаде устойчива образователна основа, чрез която подрастващите да се докоснат до автентични художествени
елементи от българската писменост и българския принос в калиграфското изкуство.

Най-значимите писарски средища през ХV – ХVІІІ в., които имат основен принос в развитието на калиграфията са тези в Етрополе, Карлово, Аджар, Куклен, Котел.

Проектът хвърля фокус върху българското калиграфско изкуство и краснопис в общините Карлово и Сопот. Проучване на сдружение “Мостове” на местно ниво показа, че почти липсва информираност и знания за българското калиграфско изкуство. Затова проектът е с фокус върху увеличаване на капацитета на учителите по рисуване, художествени занаяти и творчески
школи.
Школите са представени в изложба “КАЛИГРАФСКО-ХУДОЖЕСТВЕНИ ШКОЛИ И ПИСАРСКИ СРЕДИЩА ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ”, която ще бъде открита на 14.11.2022 г. от 17:00 ч. в комплекс
„Старинно Карлово“. Тя е предоставена Народна библиотека „Иван Вазов“, Пловдив. По-рано през деня отново там от 13:00 ч. ще стартира тридневно обучение на преподаватели по художествени изкуства от читалищата и училищата в Карлово и Сопот, които впоследствие ще създадат детски калиграфски школи.

Проектът „Калиграфия.бг“, който се реализира от сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“, е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Обучението ще бъде хибридно, като в него ще бъдат включени и учители по изкуства от мрежата на АБУЧ – и по специално учители от Българските училища “Райна Княгиня” – Дъблин, “Св. св. Кирил и Методий”- Атина, БОКЦ “Св. Климент Охридски” – Вашингтон и БНУ “Родна Стряха”.

Проектът се осъществява в партньорство с общините Карлово и Сопот. Популяризирането на този аспект от нашата история ще спомогне за налагане на региона като културно-историческа дестинация. Така ще се даде възможност на местните творчески групи да развият неразработен до сега аспект от културното наследство, респективно тези усилия ще спомогнат за неговото съхранение и предаване на поколенията.

Обучението ще бъде водено от доц. Пеньо Семов Пенев и екипа му от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

По програма ще се проведат и детски безплатни работилници със свободен достъп. Първата ще е в четвъртък отново в комплекс „Старинно Карлово“, а втората в петък в читалище „Иван Вазов“ в град Сопот.   

Проектът предвижда още няколко допълнителни инициативи, сред които за 3 март пано с размери 2,1 м х 5 м, което ще бъде изписано от децата в школите в Сопот и Карлово.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина