ГрадътКултураНовини

РЕМ-Пловдив отбелязва Деня на Св. Спиридон

РЕМ – Пловдив, Регионална занаятчийска камара – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив и Сдружение „Клуб приятели на Регионален етнографски музей – Пловдив“ ви канят на традиционния еснафски празник „Св. Спиридон“ на 12 декември 2023 г. (вторник) от 10.30 часа. В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.

Денят на Св. Спиридон, който се почита като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др., е известен в страната като „Денят на майсторите“.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от еснафския празник бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани ще потегли към църквата „Св. Богородица“, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори, всички ще се върнат в Етнографския музей.

В чест на светеца покровител еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща трапеза и се веселили както подобава.

Програмата включва:

  • 10.30 ч. – Сборен пункт в двора на Регионален етнографски музей • 11.00 ч. – Празнично шествие по улиците на Стария град (тръгване от двора на Регионален етнографски музей – Пловдив)
  • 11.15 ч. – Празнична литургия в църквата „Св. Богородица“.
  • 12.30 ч. – Откриване на изложба „ Да тъчеш сънища“ по случай 100 години от рождението на Стойна Кръстанова

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина