ГрадътКултураНовини

LUCKY Дом на киното се включва в Месеца на Радичков

Прожекциите от Месеца на Радичков и по повод Деня на българското кино ще бъдат с вход свободен

Месецът на Радичков в Пловдив ще бъде отбелязан с 4 прожекции, свързани с писателя в дните от 13 до 19 януари в LUCKY Дом на киното. Първата от тях е този петък, 13 януари – с новия филм на Андрей Паунов по пиесата на Радичков „Януари“. Прожекцията е от 18:30 часа. Специално за прожекцията в арт киното на Пловдив пристига режисьорът Андрей Паунов.

Също на 13 януари LUCKY Дом на киното ще отбележи Деня на българското кино. В рамките на събитието ще видим анимационния „Флорентинска нощ“ на Сотир Гелев, както и документалния „С внимание към детайла“ – очерк за оператора и преподавател доц. Георги Карайорданов. Филмите са в петък от 16:15 часа.

Месецът на Радичков продължава с две документални прожекции, свързани с писателя през уикенда. В събота, 14 януари от 19:00 часа можем да гледаме един от малкото записани разкази с него – „Черказки хроники“. Филмът е записан през 1999 година с режисьор Димитър Петков.
На следващя ден – в неделя, 15 януари, отново от 19:00 часа предстои „Бялата сцена и Радичков“. Той разказва за пътя на писателя в българския театър. Режисьор е Димитър Шарков.

В четвъртък, 19 януари, е последното кино-събитие от поредицата за Радичков. От 18:30 часа ще може да гледаме култовия български филм от 1967 година „Привързаният балон“ на Бинка Желязкова. Филмът има трудна съдба през социалистическия период, като дълго време е бил цензуриран от киноекраните. Той е основан на мотиви от едноименната новела на Радичков.

Всичко кинопрожекции са с вход свободен, срещу предварително взети места от касата на LUCKY Дом на киното. Касата работи всеки делничен ден от 16 до 21 часа и в почивните дни от 10:30 до 21 часа. В рамките на Месец на Радичков предстоят още лекции, театрални постановки и други събития.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина