ГрадътКултураНовини

Концертът „Отклонение“ представя филмовата музика на Милчо Левиев

В концерта участват едни от най-добрите български музиканти, квартет от Опера Пловдив, таланти от НУМТИ „Добрин Петков“, съпругата му Вики Алмазиду и две от нейните студентки

Броени дни остават до дългоочаквания концерт с филмовата музика на световно известния джаз музикант Милчо Левиев, носещ името „Отклонение“. Събитието е на 6 октомври, петък, от 19:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Концертът е заключителна част на проекта „Отклонение“ и е кулминацията на поредицата от събития, с които се отбелязва 85-та годишнина от рождението на Милчо Левиев.

Основната идея на „Отклонение“ е да се популяризира филмовата музика на Милчо Левиев, която в по-голямата си част е създавана през 60-те години на миналия век. След заминаването му през 1970 г. за САЩ, в България Левиев е бил обявен за „невъзвращенец“, творбите му дълго време са били забранявани, а името му – изтривано от кредитите към филмите с негова музика. Повечето от черно-белите ленти вече са позабравени, макар че в тях участват емблематични актьори от близкото минало като Коста Цонев, Иван Андонов, Пепа Николова, Асен Кисимов, Невена Коканова, Катя Паскалева, Георги Георгиев – Гец, Доротея Тончева и много други. За всички тях ще си припомним по време на концерта, когато ще бъдат прожектирани кратки откъси от някои от филмите.

В програмата освен познати заглавия, ще прозвучат и такива, които до този момент не са представяни пред широката публика и са известни само за изследователите и близките до твореца. Част от тях са с нови аранжименти на Валери Костов.

В „Отклонение“ участват съпругата на Милчо Левиев – певицата Вики Алмазиду, негов житейски и творчески партньор, Антони Дончев, Александър Владигеров – флюгелхорн, тромпет, Константин Владигеров – пиано, кларинет, Иво Паунов – флейта, саксофон, Васил Хаджигрудев – контрабас, Кристиян Желев – ударни, Валери Костов – ел. пиано, синтезатор.

Участие ще вземе струнен квартет от състава на оркестъра на Държавна опера Пловдив.

На сцената редом с големите имена ще застанат и млади таланти от НУМТИ „Добрин Петков“, Илина Стойнева и Елия Тодорова – две от студентките на Вики Алмазиду, да участват като гости.

Концертът с филмовата музика на Милчо Левиев „Отклонение“ се организира от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2023 година.

Билети се продават в цялата мрежа на Ивентим и онлайн, както и на касите – Билетен център пред община Пловдив, Туристически информационен център до Римския стадион, каса на Античен театър от страната на АМТИИ, каса „МаскАрт“ в ДК „Борис Христов“, както и на място преди концерта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина