КултураНовини

Двете базилики посрещат знакови концерти от “Дни на музиката в Балабановата къща”

Барокова музика, джаз и фолклорна музика в изпълнение на прочути музиканти ще звучат в Малката базилика и в Епископската базилика на Филипопол на 20 и 21 септември

На 20 септември в Малката раннохристиянска базилика гостуват двама именити изпълнители, пристигащи от Амстердам специално за участието си в “Дни на музиката в Балабановата къща” ден след премиерата на техния най-нов проект в залата  Концертгебау в Амстердам. Мирослав Петков – соло тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър и джаз-пианистът Димитър Бодуров ще завладеят публиката с един завладяващ и нестандартен кросоувър концерт, наречен “Preludes to infinity”. В него по интригуващ начин ще се преплетат класическа музика, джаз и българска народна музика.

Ден по-късно, на 21 септември, верен на своите идеи за разнообразие и уникалност, МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” включва в програмата си концерта-събитие “Прочути барокови концерти”, отново с участието на Мирослав Петков, но този път в съвсем различно амплоа. Едни от най-изтъкнатите барокови солисти на България ще изпълнят известни предкласични концерти в партньорство с елитния Ансамбъл “Софийски солисти” под диригентството на Пламен Джуров. Публиката ще има удоволствието да се наслади на музицирането на Мирослав Петков – тромпет, Зефира Вълова – цигулка, Валентин Методиев – обой, Татяна Желязкова – флейта и Николай Стойков – клавесин като солисти в този знаменателен концерт.

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо”.

Пълна програма на есенното издание на фестивала: http://www.musicartissimo.com/bg/festival-program/program-autumn-2022.html

Билетите за концертите – в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина