КултураНовини

Представят обредни хлябове на фестивала в Куртово Конаре

Фестивалът ще се проведе на 22 юни на открита сцена в селото

Традиционни хлябове и сувенири от тесто ще бъдат представени за пръв път в село Куртово по време на Фестивала на обредните хлябове и пити. Събитието ще се проведе на открита сцена в центъра на селото на 22 юни от 10:30 ч., като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Гостите на фестивала ще имат възможността да се включат в работилници за замесване на хляб на открито, рисуване върху брашно и изработване на сувенири от тесто. Специалистите от сдружение „Традиции за бъдеще“ Дани и Катя ще покажат как общностното месене на хляб може да се използва като терапевтичен, социален и образователен метод за сплотяване на колектива.

Характерното за хляба, който ще се меси по време на работилниците в село Куртово е, че той се замесва с квас. Закваската, с която нашите предци са приготвяли насъщния е изключително полезна за здравето, защото „изяжда“ глутена при дългото втасване на тестото. Още за тънкостите при приготвяне на кваса в домашни условия и начините за неговото съхранение ще могат да научат всички присъстващи на фестивала.

В рамките на фестивала ще бъдат представени и песни и танци, свързани с приготвянето на обреден хляб – ярък израз на националния ни характер и култура. Тъй като фестивалът се провежда в навечерието на Еньовден, участниците ще научат повече за ритуалите, свързани със замесването на пита. Своето майсторство ще покажат и домакините от селото, които ще имат възможността да покажат на изложба-базар техните обредни хлябове и да разкажат за начина, по който са приготвени.

Тъй като хлябът е в основата на всеки български празник, неизменна част от фестивала ще бъдат фолклорните изпълнения на различни танцови формации от Пловдивско.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина