БългарияИзбориНовини

Тренд: Първият и третият на вота не са ясни

БСП със сигурност е пета

Кой ще е победителят на парламентарните избори на 2 април, кой ще е трети на вота и кои формации ще влязат в следващото Народно събрание са трите основни въпроса, на които и социолозите от „Тренд“ не дават категоричен отговор, пише OFFNews.

Последното проучване на агенцията показва паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.1% от гласуващите). На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и „Възраждане“ (13.3%).

БСП е със сигурност е на пето място със 7.3% от гласуващите.

Снимка: Тренд

Най-голям шанс да минат бариерата за влизане в 49-тото Народно събрание има коалицията „Левицата“ (3.6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3.5% сред гласуващите). „Има такъв народ“ с 3% сред гласуващите.

5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“. Резултатът от нея е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели.

Социолозите подчертава, че проучванията, които провеждат, се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

Изследването е направено от Изследователски център „Тренд“ по поръчка на NOVA Broadcasting Group.

Обем на извадката:
1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г.
Представителност: За пълнолетното население на страната
Метод на регистрация:
Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
с таблет
Период на провеждане: 22–29 март 2023 г.
Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина