БългарияВластИзбориНовини

Редица държави са купували българските оръжия за Украйна

Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували българските оръжия за Украйна, съобщиха съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев на брифинг в парламента.

Те подчертаха, че директен износ за Украйна е нямало и в този смисъл не е нарушен нито един закон или решение, съобщава OFFNews. Петков и Василев не дадоха еднозначен отговор дали Корнелия Нинова е знаела коя е крайната дестинация на оръжията. Тя на няколко пъти е заявявала, че червена линия за левицата е изпращането на военна помощ за Украйна. По думите на експремиера Петков тя дори е заявявала, че ще се оттегли от управляващата коалиция.

Повод за брифинга са публикации на „Политико“ и „Ди Велт“, в които се твърди, че „България тайно спаси Украйна“ с доставки на гориво и боеприпаси, които България е изнасяла, които чрез посредници стигали до Украйна. Пред „Ди Велт“ бившият премиер Кирил Петков заявява, че „около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идвали от България“. Асен Василев пък казва, че в няколко момента българският износ на дизел за Украйна е покривал от 40% от нуждите на страната. Твърденията се потвърждават от външният министър на Украйна, който казва:

„Докато някои членове на българската управляваща коалиция заемаха страната на Русия, Петков реши да бъде от правилната страна на историята.“

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, заяви, че изпращането на оръжия за Украйна, в това число и безвъзмездно, е дългосрочна политика на обединението.

„Проблем е. Мисля, че България трябваше да заеме честна позиция и ясно да заяви, че ние всячески подкрепяме Украйна… Вероятно, за да се скрие този факт, трябваше да се мине през посредници, е довело и до загуби за България. Лицемерието струва пари. Все пак важното е, че това се е случвало.“

Бившият министър на отбраната в кабинета „Петков“ и лидер на „Български възход“ Стефан Янев каза, че няма нищо ново в изнесената информация. Той е на мнение, че е нормално, особено в условията на война, оръжейната промишленост да търси пазари.

Иван Ченчев от БСП пък все още вярва, че нито един куршум не е стигнал до Украйна:

„Това просто е несериозно. Няма нито един изнесен патрон. Не знам какво е потвърдил Кирил Петков. Тук имаше парламентарен контрол, служебният министър на отбраната каза, че няма нито един изнесен патрон за Украйна. Това са фактите.“

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че „Ди Велт“ са открили топлата вода и добави, че с подписа на Нинова за изнасяни оръжия за милиарди.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че още по време на управлението на кабинета „Петков“ от ГЕРБ-СДС са ги призовавали да си признаят публично, че се изпраща оръжие и още в предходния парламент да вземат официалното решение за военнотехническа помощ за Украйна.

„Не са открили нещо ново, то е ясно, че отиваха оръжия за Украйна още тогава. Големият проблем е защо лъгаха. Защо Кирил Петков и Корнелия Нинова излъгаха и обясняваха сума време, че нито един куршум не е отишъл за Украйна.“

Митов добави, че ако по времето на предходния парламент е било прието решението за военнотехническа помощ, то сега като минимум страната ни е можела да се възползва от програмите за взаимопомощ на НАТО и да модернизира въздушната си отбрана.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина