ВластИзбориНовини

Радев: Tова НС е изправено пред редица неотложни въпроси

Какво казаха политическите лидери в първия работен ден на новото 48-о Народно събрание

Депутатите в новото 48-о Народно събрание положиха клетва днес. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, членовете на служебното правителство и главният прокурор Иван Гешев. 

Президентът започна речта си, като каза, че въпреки краткия живот на последните парламенти сега пред новите депутати се открива възможността да оставят достойна следа в историята, с помощта на разум и воля в тези трудни за България и Европа времена.

„Искрено се надявам 48-ото НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. Ключът е именно във вас, но е нужен разум и кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във времена на тежки изпитания“, обяви Румен Радев.

В този парламент „Продължаваме Промяната“ ще възстанови работата си оттам, откъдето бе спряна, този път като конструктивна, предвидима опозиция. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков по време на изявление от името на парламентарната група на ПП на тържественото първо заседание.

Петков заяви, че ще работят, за да оправдаят доверието на своите избиратели и за решаването на истинските проблеми на хората.

Десислава Атанасова декларира, че единството и мирът ще са в основата на коалицията ГЕРБ-СДС в този парламент.

„Ще се стремим тук да има съгласие, а в държавата ни да има мир. В спокойни времена можем да обсъждаме различните си визии за развитие на България, истината днес е една и е неприятна – след три служебни правителства и едно седеммесечно управление на четворната коалиция, страната ни не е в състояние да си плаща сметките, предприятията са заплашени от банкрут, хиляди домакинства са изправени пред риска от рязко обедняване, според анализа на ГЕРБ-СДС. Единственото , което трябва да мислим, е как да изправим страната на крака“, изтъкна тя.

По време на първата си декларация на церемонията по откриването на 48-ото Народно събрание, лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов определи сегашната международна ситуация като „огромна геополитическа конвулсия“, която силно засяга и България. По думите му агресията на Путин в Украйна не е едностранен въпрос, а е праг, с който светът преминава в нова епоха, където острото противопоставяне на международната сцена играе все по-определяща роля.

„Днес не партиите, а институциите трябва да отговорим на въпроса дали можем да се справим с кризите. Можем, но ако всяка власт поеме своята отговорност и във взаимодействие, а не в противоборство, вървим в една посока“, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата изброи и основните приоритети на БСП – финансова стабилност, борба с корупцията, гарантиране на мира на българския народ. Нинова добави, че корупцията е причина за ниските доходи и кризите в страната.

Спасение и освобождение отвън няма да дойде. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на откриването на новоизбраното 48-о Народно събрание.

„Кой ще спре вкарването на България в Украйна, какъвто сценарий чертае евроатлантическата тълпа в парламента и няма да позволи България да се превърне в изгорена земя? Кой ще запази българския лев и няма да допусне замяната му с евро? Кой ще върне свободата и независимостта на българската държава, похитена от десетилетия насам? Няма кой друг, освен българският народ, стига да избере свободата пред робството. „Възраждане“ е инструментът в ръцете на народа това освобождение да се случи“, посочи Костадинов.

„Основна задача на всички политици и държавни институции е да решим проблема с липсата на диалог своевременно, за да можем да отговорим на предизвикателствата, които стоят пред нас. Отговорността е за всички“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в обръщение по случай откриването на 48-ото Народно събрание.

Той призова да се седне на масата на преговорите. Политиката е преди всичко отговорност, това е основният урок, който учим в ДПС, подчерта Карадайъ.

„Българският народ ни изпрати тук, в 48-ото Народно събрание, да търсим решения, а не да го занимаваме със себе си или да демонстрираме партиен егоцентризъм“.

Това каза Стефан Янев, лидер на „Български възход“, по време на тържественото първо заседание на новия парламент. 

Той уточни, че това са решения, които са важни за българските граждани и бизнес, решения, свързани с кризите, инфлацията, цената на живота, за бъдещето на децата на България и това на страната. Стефан Янев посочи, че за търсенето на тези решения от коалицията се концентрират над три основни теми – сигурност, справедливост и солидарност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина