ИзбориНовини

Премиерът прехвърля въпроса за Северна Македония на парламента

Според ИТН така Петков изолира Външно министерство.

В опит да се пресекат спекулациите за Северна Македония Министерският съвет реши в сряда парламентът да решава всички въпроси по темата с Република Северна Македония, включително дали да отпадне или не ветото за начало на преговори на Скопие с Европейския съюз.

Решението бе предложено от премиера Кирил Петков.

„Всяко предложение от страна на френското председателство, на ЕС, от държава членка или от ЕК, свързано с одобряване на началото на преговорите за членство в Европейския съюз на РСМ и Република Албания, направена в рамките на подготовката или при провеждане на заседанието в Комитета на постоянните представители, или на Съвета „Общи въпроси“, което се отклонява от рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно от Постоянното представителство на България към ЕС на комисията по външна политика на Народното събрание“, каза Петков.

Освен това българските представители в Комитета на постоянните представители и в Съвета „Общи въпроси“ не трябва да взимат отношение до обсъждането на съответните въпроси в Народното събрание, а при отхвърлянето им от НС да изразяват отрицателна позиция по тях.

На този фон депутатите обсъдиха в НС политиката към Северна Македония.

 „Чуха се всякакви инсинуации в парламента във връзка с решението за РСМ. МС днес взе ясно решение, което е недвусмислено. Оттук нататък нито един политически лидер не трябва да се упражнява в каквато и да било риторика“, каза Петков.

Според него и в сряда темата е била използвана за отвличане на общественото внимание от установените злоупотреби при строителството в регионалното министерство.

Външната министърка в оставка Теодора Генчовска използва предложението на Петков, за да отклони някои въпроси и да ги насочи към парламентарната външна комисия.

Според Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ с това предложение Кирил Петков се опитва да заобиколи външно министерство, което е част от ресорите на партията на Слави Трифонов.

Източник: mediapool.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина