ИзбориНовини

Искаме помощ от Брюксел за щетите от наводненията

България ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията, пише offnews. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му страната ни може да се възползва и от европейска помощ, активирайки Европейския механизъм за гражданска защита при бедствия, но в момента се действа в условията на неотложност.

Демерджиев поясни, че все още не може да се обобщи необходимата сума за преодоляване на последиците от бедствието. Той добави, че Комисията по бедствия и аварии разполага с 35 млн. лева, които могат да се използват за подпомагане на пострадалите от наводнението, както и за възстановяване на инфраструктурата в населените места.

По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на Министерския съвет днес участваха областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов.

Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон отпадък, който към момента е 95 лв. на тон.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че ще бъдат извършени проверки на място, за да се установи дали наистина е имало незаконна сеч и дали тя е сред причините за бедствието. Демерджиев обяви, че проверката ще започне още утре, а в нея ще участват представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите.

Гечев заяви, че в наводнените села са открити трупи, които са били нарязани и подготвени за транспортиране. От думите му стана ясно, че дървесината ще остане за местното население. Кабинетът реши още да освободи минерална вода в поисканите количества, както и консервирани храни за бедстващото население.

На брифинга в МС областният управител на Пловдив Ангел Стоев съобщи, че в момента в община Карлово има пет села без водоподаване и три села с частично електрическо захранване. Той добави, че до края на деня едно от селата вече ще има водоподаване, в другите се работи за поставянето на временни водопроводи за около 10-15 дни, като поетапно ще се пристъпи към възобновяване на нормалното водоподаване.

Стоев каза още, че около 60 къщи са необитаеми, 84 са частично увредени и на практика негодни за живот. По думите му Министерството на отбраната ще предостави контейнери, които са абсолютно годни за живот дори в есенно-зимния период. Предстоят разговори с хората, останали без домове и със сериозно разрушени жилища, като ще бъде обсъдено с тях дали да бъдат настанени във временни къщи или в хотели.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина