ГрадътЗдравеКварталиНовини

Засилен контрол на храненето в детските градини в Смирненски

За нови препоръки и по-силен контрол върху качеството на храната в детските градини и млечни кухни в „Западен“, съобщи кметът на района Тони Стойчева. Тя подчерта, че здравето на децата е един от основните приоритети на районната администрация.

„От няколко месеца кметството извършва регулярни проверки в детските градини, яслените групи и млечните кухни. Целта е да се провери хигиенното и техническо състояние на помещенията, качеството на доставените продукти, тяхното правилно съхранение и влагане в менюто на децата“, поясни районният кмет.

В контролните групи участват Елена Георгиева, зам.-кмет с ресор „Екология, Образование, Здравеопазване, Социални дейности“, Гергана Мечкарова, експерт по здравни и социални дейности, както и медицинските сестри, които са ситуирани в детските градини и яслените групи към район „Западен“. Едно от техните задължения е да организират и контролират спазването на нормативните изисквания за правилно и рационално хранене на децата.

Районната администрация се стреми да елиминира някои пропуски в тази област, като обмисля въвеждането на добри практики за превенция и контрол. Тя разчита на подкрепа и инициатива от страна на ръководството на детските градини и ясли.

Вследствие на проверките се установи, че разфасовките в някои случаи са доста големи, което предполага бързото влагане на съдържанието в менюто.

Кметът Тони Стойчева заяви, че няма да прави никакъв компромис, когато става въпрос за здравето на децата, тя и зам.-кметът Елена Георгиева ще направят препоръки към Агенцията по безопасност на храните и РЗИ-Пловдив да обърнат внимание на възможностите да се разнообрази рецептурникът, по който се приготвя храната.

Хубаво е и да се подобри механизмът на обществените поръчки, за да се избегне рискът свързани фирми да ги печелят, както и критерият за качество да има по-висока тежест. Това е стъпка напред, а именно да се доставя храна, богата на вещества, необходими за здравословен растеж и развитие на децата. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина