ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовиниСпортен Пловдив

Задава се първият по рода си маратон- купон

Празник на града, който съчетава бягане и купон. Това е Тепе Джамборе – спортно-културният маратон, който ще се проведе за пръв път у нас. И то не къде да е, а в Пловдив.

„Тепе Джамборе е събитие, което цели да изкара хората навън, да бъдат активни, но и да се забавляват и да изживеят Пловдив по уникален начин – всички заедно“, отбелязват организаторите, като споделят, че своеобразният маратон е чудесен повод участниците да опознаят града по алтернативен начин – тичайки през седемте тепета на Пловдив.

Организатори на може би най-айляшкото състезание в града са Никола Чонгаров и Флориан Дуйар. Никола е  бивш национален ски състезател, който продължава да поддържа форма със ски и кайт сърф. С бандата му Chongi & theSmokers забиват две поредни години на маратон Пловдив, а музиката им вдъхва сили на състезателите да избягат цялото 42-километрово трасе. 

Флориан напуска родната Франция, за да отглежда децата си в България. Той е запален бегач и участва в различни маратони. И двамата вярват, че тепетата на Пловдив крият невероятен чар, който трябва да се представи на хората по по-нетрадиционен начин.

„Когато тренирах за Олимпиадата през 2018 г., се подготвят именно по тепетата в Пловдив, и още тогава се роди идеята да организирам събитие, което да ги обединява“, споделя Никола, чиято идея Флориан приема присърце, тъй като от години бяга по хълмовете на града.

И вече няколко месеца двамата ентусиасти организират спортно събитие, което не е типично. Към бягането прибавят и културни мероприятия. Още на старта на състезанието, който ще е на 15-и юни на Бунарджика, е подготвена загрявка със салса школа „Румен и Юлия“. Веднага след това на площадното пространство пред Паметника на освободителите е планирано едночасово хоро под музикален съпровод на живо. Предвидени са множество културни изживявания, които организаторите запазват в тайна, но кулминацията ще бъде на Младежкия хълм. Там е финалът на Тепе Джамборе, там ще бъде награждаването на участниците и разбира се купонът след състезанието, в който ще се включи банда на живо.

В момента тече записване за 11-километровото трасе на иновативния маратон. Той стартира от Бунарджика на 15-и юни, преминава през Сахат, Небет, Джамбаз и Таксим тепе. Маршрутът включва още Главната улица, Римския стадион, както и Античния театър, за да премине и през някогашното Марково тепе, на чието място днес има мол със същото име, и да завърши на Младежкия хълм. Записването приключва на 31 май, а участниците могат да избират стартов пакет с или без тениска, като има ранно записване до 30 април и късно до края на май.

В спортно-културния маратон на Пловдив може да се включи всеки, който смята, че е в добра форма и готов да премине по трасето от 11 км с време под 2 часа и 50 минути. Разбира се участниците могат се движат и със собствено темпо – да се включват в културните събития и изненади.

„Тепе Джамборе е състезание, в което могат да се включат не само индивидуални участници, но и фирми. Това е отлична възможност за нетрадиционен и забавен тиймбилдинг“, споделя Никола, 

Могат да участват и хора в неравностойно положение.

„Една от водещите ни идеи е да обединим общността. Искаме всички да могат да се включват в събитието и да празнуват ръка за ръка, както и да вдъхнем вяра на хората, че при желание могат да постигнат всичко. Затова предоставяме безплатни стартови пакети за хора с увреждания“, разказа Флориан. И допълни, че в Тепе Джамборе ще се включат двама незрящи участници – Виктор и Иглика Асенови. Също и отбор с трудноподвижни хора от фондация „Ела и ти“. 

Спортно-културният маратон Тепе Джамборе ще се проведе за пръв път, включен е в Културния календар на Пловдив за 2024 г. И двамата организатори от сдружение „Общо Бъдеще“ вярват, че ще се превърне в традиционно и разпознаваемо събитие. Вече кроят планове и за по-кратки маршрути и детски маратони в следващите издания на състезанието.

Тепе Джамборе се организира със съдействието на Община Пловдив.

Повече подробности можете да видите на сайта: https://tepejambore.com/

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

 1. …СВИНЕТЕ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, АМА СВИНСКОТО „ОФОРМЛЕНИЕ“ на ПодТеЛе… =ПодТъпото= претрупано с натруфени КРАСИВОСТИ и разчертано с дебели черти и излишни пространства – задръства МОЯ дисплей и се пречка със запецнали „функции“ като чукундурското непрогледно „КАПЧА“ което не спира Тайландския роБОТ докато има елегантни четирицифрени конкурентни Кодове както ПОТВ- Ако не желаете да обменяме становища учтиво би било просто да прмахнетае ОпцияКоментар, както ТРАФИК- та да не се занимаваме с ПодТЪПОТО!

  Друго отношение не заслужава!

  САМО ЗАВИСИМОСТИТЕ КАТО ИМ ГИ ВИДИШ НАЙ-ДОЛУ – МИ ТЕ СРАВНЕНИ С МАРКАТА „ПОД ТЪПОТО“ ГОРЕ ВЛЯВО . . .

  КАК Е ВЪЗМОЖНО БЕЗ „ЛАЙКС“ / ОЦЕНКИ ЗА ПУБЛИКАЦИЯ И РЕПЛИКА?

  ОПРОСТЯВАЙ БЕ, БУДАЛА!

  АНИМАЦИИТЕ САМО ПРЕЧАТ И СА НИ ОТБЛЪСКВАЩИ! „СГРОМОЛЯСАЛО СЕ ДЪРВО…“ ПРЕЗ ОКТОМВРИ = ТОЯ ТИКЕР ВМЕСТО НА МОЯ ДИСПЛЕЙ – СИ ГО НАТИКАЙ В …ИМЕННОТО!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина