АктуалноБизнесБългарияГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориИзпод тепетоМненияНовиниПод лупа

За какво точно моли хората за пари летище Пловдив?

От близо месец управата на Летище Пловдив, което е собственост на държавата, иска гражданите да го спонсорират, като им се обяснява, че разкриването на нови полети зависи от тях. В интересни публикации в различни медии се твърди, че вината за липсата на достатъчно полети и нови маршрути е на гражданите?!

Един от най-деструктивните начини за решаване на проблемите е да прехвърляме вината на другите вместо да намерим първопричината и рационалното ѝ решение. Така че, пловдивчани, не обвинявайте София за това, което сами сте си причинили.“ – пише в една от тези статии.

След което на същите тези граждани им се обяснява как могат да се поправят – като преведат пари по сметка на Фонда за развитие на летището. В същото време свирят на тънката струна на носталгичните чувства у гастарбайтерите, като им обясняват как това даряване ще им даде „възможност да се прибират по родните си места.“ За целта само трябва да станете член на Фонда.

Какво представлява Фондът за развитие на Летище Пловдив?

Той е създаден през 2009 година, а мисията му е закодирана в самото име на организацията, като се твърди, че парите на фонда са за откриване на нови линии. Идеята е на сегашния изпълнителен директор – Дойчин Ангелов, който по това време също заема този пост. Според някои източници Фондът работел добре само докато Ангелов бил директор на „Южната врата на България“ до уволнението му през през 2013, после 10 години, без него не било така и сега от завръщането му, пак е активизиран.  

Според сайта на летището към днешна дата във Фонда членуват 9 общини и 3 юридически лица, но това е неточно.

От края на март още две общини се присъединиха към Фонда за развитие на Летище Пловдив. Това са община Смолян и община Брезово. Така стават 11 общини.  

Ден след като Под тепето ви разказа подробностите за набирателната кампания в статията Как да има нови полети до Пловдив? и описа, че негативните коментари във фейсбук страницата на аеропорта, под апел за пари към обикновените хора, биват заличавани, PR-ите на страницата спряха да ги трият и започнаха да отговарят на тях със стандартен текст, че видите ли държавната фирма можела да дава пари само за инфраструктура, а авиокомпаниите искали финансови стимули.

За финансовите стимули на авиокомпаниите

От ръководството на летището обясняват, че за нови авиолинии превозвачите винаги искат финансови стимули. Те били под формата на маркетингово споразумение, което цели от една страна да подели риска при откриването на авиолинията и, от друга, да промотира полетите до конкретната дестинация.

Припомняме, че през януари т.г. летище Пловдив взе участие с презентация за Фонда в събирането на Тракийски туристически район в Дома на културата по инициатива на министъра на туризма Зарица Динкова. На срещата присъстваха председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев, зам.-кметът по култура Пламен Панов и представители на общини от въпросния туристически район, а те са 35, които с решение на Министерски съвет попадат на територията на Тракийски туристически район.

В спорната рекламно-набирателна кампания на летището се твърди, че тя е насочена не само към хората, а и към общините и бизнеса. За срещи на Съвета на директорите с бизнеса обаче нищо не се чува, няма данни и за привлечени компании към фонда или пък други юридически лица, освен бившия Новотел и Пампорово АД.

За сметка на това шефът на летището през месец март се срещна с българската общност в Южна Испания, за да им разясни, че единственият въздушен път към къщи минава през „членство във фонда“, а идната седмица ще направи същото и с българите в Австрия.

На връщане от Испания у нас разказа как идеята за фондонабирането идва от опита на Малага, в чиито фонд обаче влизат: Бордът по туризъм на Андалусия, асоциацията на летищата в Испания и сдруженията на хотелиерите, ресторантьорите и превозвачите в региона, плюс общините.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

6 коментари

 1. Докато таргет клиентелата са гастербайтерите, а не туристите, това летище няма да прокопса. 50% от посетилите града туристи през 2023та са от Турция, Гърция и Румъния, а няма кьорава линия до нито една от трите държави. Наскоро нещо от Истанбул измислиха. Управлението е бездарно.

 2. Статията е добра, можеше с повече конкректни данни – общ брой жители на изброените общини, вноска на човек, на какъв срок. Предполагам, всеки след това ще е наясно, с полетите от летище Пловдив, както и откъде идва финансирането (в пълен обем), на така наречените „лоу кост“ пътувания. Възможно е някой да се запита – а не може ли споменатите общини, да използват тези пари, за свои собствени нужди – и ще бъде съвсем прав!

  1. СТАТИЕТКАТА НЕ Е ЛОША.

   САМО ЧЕ ЛЕТИЩЕ С ДИСЕРТАЦИИ НЕ СЕ СТОПАНИСВА.

   КАТО НЯМА ПЪТНИКОПОТОЦИ (ИНТЕРЕС, РЕДОВНО / РУМЕЛИЯ) ДА ПЪЛНИ И ПРЕПЪЛВА ПОЛЕТИ – – – ИДИ ПАВИ СМЕТКИТЕ БЕЗ КРЪЧМАРЯ

 3. НАПЪЛНО НЕПОТРЕБНА ТЕНЕКИЯ В СТИЛ МУТРОБАР… МУТРОКОКО.

  ТЕРМИНАЛ ДВЕ (ТРИ И Т.Н.) НАПЪЛНО ЛЕСНИОДОСТЪПЕН С МЕТРОЛИНИЯ КАКТО ОТ ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА БЪЛХАРСКАТА СТОЛИЦА, ТАКА И ОТ СПИРКА ИСКЪРСКО ШОСЕ НА БДЖ НА ДВА ЧАСА ОТ ГАРА ПЛОВСИВ/

  КОЙТО БЩРОКРАТСТВАЩ ВЛАСТЕЛИН Е ОУСТРОИЛ ТАЯ „АРХИТЕКТУРА: – КАКТО ВПРОЧЕМ И РАЗНИ КОЛОДРУМИ У ДР.– МОЖЕ ДА СЕ ОПЛАКВА СЕГА ЗА …ИЗДЪНКАТА.

  НИТО СТОТИНКА ЗА ИЗМИСЛИЦАТА. БЕЗ НОВИ МЕКИ КРЕСЛА ЗА ДИРЕКТОРИТЕ.П

  ОЛЕТИ ЩЕ ИМА КОЛКОТО ИМА ИНТЕРЕС, ТОВА Е ЕЛЕМЕНТАРЕН ПАЗАРЕН ПРИНЦИП

  1. …СВИНЕТЕ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, АМА СВИНСКОТО „ОФОРМЛЕНИЕ“ на ПодТеЛе… =ПодТъпото= претрупано с натруфени КРАСИВОСТИ и разчертано с дебели черти и излишни пространства – задръства МОЯ дисплей и се пречка със запецнали „функции“ като чукундурското непрогледно „КАПЧА“ което не спира Тайландския роБОТ докато има елегантни четирицифрени конкурентни Кодове както ПОТВ- Ако не желаете да обменяме становища учтиво би било просто да прмахнетае ОпцияКоментар, както ТРАФИК- та да не се занимаваме с ПодТЪПОТО!

   Друго отношение не заслужава!

   САМО ЗАВИСИМОСТИТЕ КАТО ИМ ГИ ВИДИШ НАЙ-ДОЛУ – МИ ТЕ СРАВНЕНИ С МАРКАТА „ПОД ТЪПОТО“ ГОРЕ ВЛЯВО . . .

   КАК Е ВЪЗМОЖНО БЕЗ „ЛАЙКС“ / ОЦЕНКИ ЗА ПУБЛИКАЦИЯ И РЕПЛИКА?

   ОПРОСТЯВАЙ БЕ, БУДАЛА!

   АНИМАЦИИТЕ САМО ПРЕЧАТ И СА НИ ОТБЛЪСКВАЩИ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина