Връчиха наградите в VII Международен фото салон ПЛОВДИВ 2020

Градът Култура Новини

Изложбата може да бъде видяна на Античния театър (ГАЛЕРИЯ)

Най-добре представилият се автор в салона е пловдивчанин – Минко Михайлов

Дипломата на Община Пловдив тази година бе спечелена от друг популярен пловдивски фототворец и фотожурналист – Стоян Илиев

В града на тепетата за седма поредна година се проведе Международен фото салон Пловдив. Въпреки всички трудности и изпитания, на които организаторите бяха подложени от рестриктивните обстоятелства, те успяха да привлекат вниманието на общо 369 автора от 54 държави, с 4441 фотографии във всички 6 раздела.

Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в рамките на 3 дни – от 10 до 12 юли. И това се случи физически, на живо, въпреки транспортните и логистични проблеми създадени от Covid-19 – срещи които сега се случват много рядко в подобни текущи културни събития по света – просто животът сериозно се трансформира във все повече онлайн и дигитална форма!

Председател на журито бе Борислав Милованович, EFIAP/p, ESFIAP, EPSA, GPU CR 3 HonPESGSPC, HON.FICS от Сърбия, а втория чужденец бе г-жа Клаудия Диетл, EFIAP/b от Германия. Българските жури членове бяха – Цончо Балканджиев, EFIAP; Ивайло Сакелариев, AFIAP и Димитрина Андреева, EFIAP.

В последния ден на тяхното гостуване в Пловдив, на база на високия си професионализъм и опит, те избраха за финалната селекция 1085 фотографии на 323 участника от 51 страни от 4 континента, както и определиха всички награди.

На 29 август на Античен театър, северен вход, бе открита изложба с прекрасни творби от VII Международен фотосалон Пловдив 2020. Бях връчени и награди на победителите. Изложбата може да бъде разгледана до 14 септември.

Ето и кои спечелиха наградите тази година:

Най-добре представилият се автор в салона е пловдивчанин – Минко Михайлов, AFIAP! Официалният знак на FIAP за този приз – светло синя FIAP значка, той постигна с общо 18 приети кадъра (от 24) във финалната селекция. Честито на фотографа-творец, с пожелания за още по-високи успехи в най-младото и светло изкуство! И дано прослави името на Пловдив и в друг фото салон по света с подобно най-високо постижение!

Друго престижно постижение, свързано с града ни – Диплом на Община Пловдив, тази година бе спечелено от друг популярен пловдивски фототворец и фотожурналист – Стоян Илиев! Честито и на него, за разкошната черно-бяла фотография, уловила един миг пред вратите на пловдивската митрополия.

 

Най-добрите фотографии спечелиха 163 награди + още 12 награди (по статистика) за автори и фотоклубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 103 фотографи от 30 държави. Плакетът на Фотографското общество на Гърция (HPS) за най-добре представилия се автор спечели Арун Моханраш от Англия, а плакета за най-добре представили се чуждестранни автори (от Рефлекси ООД ) с равен брой останали в селекция фотографии спечелиха Алла Соколова, AFIAP от фотоклуб Евразия, Русия и Чинг-Чинг Йех, Тайван.

Купата на салона е за фотография на Алла Соколова, AFIAP от фотоклуб Евразия, Русия, но тази година организаторите решиха да поощрят с плакет и подгласника за голямата награда, Паоло Ступацони, AFIAP от Италия.

Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, тази година е фото клуб Евразия, Русия.

Българските участници спечелиха 49 награди (на общо 30 фото творци) и с голяма гордост можем да заявим, че българските автори представиха напълно достойно България. От всички наградени български участници, 14 са от Пловдив с общо 20 награди.

Единственият Български фото клуб, Фотографска Задруга Пловдив (ФЗП) също се представи много добре – трима от авторите, членове на клуба, спечелиха 3 награди.

С най-много награди бяха отличени Минко Михайлов, AFIAP от Пловдив и Светлин Йосифов, AFIAP от Бургас, следвани от Величка Тодорова, AFIAP от Пазарджик, Красимир Кънев от Шумен и Юлий Василев, EFIAP/b от Пловдив.

Българските автори спечелиха следните награди:

Андрей Трифонов – PSA HM

Величка Тодорова, AFIAP – PSA сребърен медал, FIAP сребърен медал

и диплома за най-добре представил се автор в раздел отворен, Черно-бяла фотография

Виктория Андреева – Статуетка Афродита на HPS и диплома от член на журито

Елена Светлова – Трифонова (клуб ФЗП) – диплома от член на журито

Ениз Караджа – диплома от Рефлекси ООД

Здравка Атанасова – диплома на НСФА Янка Кюркчиева

Златко Латев – диплома на НСФА Янка Кюркчиева

Иво Кузов – HPS HM

Ирина Стоилова – PSA златен медал

Красимир Кънев – PSA бронзов медал, FIAP златен медал и диплома от ПС Клиник

Любомир Аргиров (клуб ФЗП) – PSA HM

Минко Михайлов, AFIAP – най-добре представил се автор в целия салон! Г-н Михайлов спечели още – FIAP сребърен медал, PSA HM, диплома от член на журито, а също и Плакета за най-добре представил се български автор.

Мирослав Момински, EFIAP – PSA HM и диплома от член на журито

Михаил Минков – FIAP НМ

Николай Николов – диплома от член на журито

Николай Тенев – диплома на НСФА Янка Кюркчиева

Нончо Иванов – FIAP НМ

Павлина Бурдинова – Диплома на комитет Родолюбие

Радила Радилова – диплома от член на журито

Радослав Свирецов – диплома от Рефлекси ООД

Радостин Димитров – HPS HM

Руслан Асанов – PSA HM и диплома от член на журито

Светлин Йосифов, AFIAP – HPS златен медал, PSA сребърен медал, FIAP HM, диплома от Рефлекси ООД и диплома за най-добре представил се автор в раздел отворен Цветна фотография.

Стоян Илиев – диплома от община Пловдив и HPS HM

Теодора Димитрова, AFIAP – FIAP сребърен медал

Тодор Божков – диплома от член на журито

Тодор Тодоров – FIAP HM

Трифон Трифонов (клуб ФЗП) – FIAP HM

Юлий Василев, EFIAP/b – HPS златен медал, FIAP HM и PSA HM

Явор Мичев – PSA златен медал и PSA сребърен медал.

Снимки от Античния театър: Станимир Петков

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.