ГрадътИзбориКултураНовини

Вежди Рашидов дари на ГХГ 15 творби на западноевропейско изкуство

Вежди Рашидов дари на Градската художествена галерия 15 творби на западноевропейско изкуство от своята лична колекция. Днес скулпторът, бивш министър на културата и кандидат за народен представител от ГЕРБ връчи картините на ГХГ днес, а те бяха окачени от екипа на галерията в една от  Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. Това е второ дарение, което Рашидов прави на пловдивската галерия. През 2019 година Вежди Рашидов подари 5 ценни пейзажа от своята колекция западноевропейско изкуство по време на изложбата „Страсти“ в града под тепетата.

„Обичам този град, той  е свързан с младостта ми, имам и досега силна емоционална връзка с Пловдив. Правя това дарение на галерията от сърце, защото тук към изкуството винаги е имало  специално внимание и отношение. Ще се радвам картините да станат достояние на  все повече ценители “, заяви Рашидов. Той отбеляза, че произведенията, които от днес са собственост на ГХГ, са от интересни и добри автори.

„Дарявам западноевропейско изкуство с апел към всички да направим нещо добро. Това е най-човешки акт, с много обич и много любов. Това трябва да правим- да си обновяваме града. Да се очовечим мъничко и малко да се усмихнем. Овчедушното мразене няма да го приемем. Нека оставят това мразене у тях си”, каза Вежди Рашидов.

Той се спря за кратко на вчерашния дебат в бТВ.

„Животът ни стана един Аврамов дом. Но има регламенти. В нито един дебат не видях да говорят за народа, от името на хората. Всички искат някаква власт”, отбеляза Рашидов.  

Директорът на Градската галерия подчерта, че екипът на институцията ще намери подходящо място за 15-те картини, дарени днес, за да са достъпни те до публиката.

„Този акт е съвършенство- да дариш на хората нещо, което си събирал с пари от залъка си. Нас един ден няма да ни има, но тези картини ще останат тук, за следващите поколения”, каза кметът Здравко Димитров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина