В Общината обсъдиха мерки срещу замърсяването на въздуха

Градът Зелен град Новини

Ще се актуализират и санкциите на нарушителите и сроковете за тяхното обжалване

Анести Тимчев: В най-скоро време предстои да бъде изработена и методика за въвеждане на зони с ниски емисии

На работна среща между заместник-кметовете Тодор Чонов и Анести Тимчев със служители на ОП „Организация и контрол на транспорта“ тази сутрин в Община Пловдив са били обсъдени нови мерки срещу замърсяването на въздуха. Всички те са на подготвителна фаза, става ясно от съобщение на Пресцентъра на общината.

Предстои да се променят границите на зоните за товаро-разтоварни дейности, както и да се засили контролът върху камионите за извозване на строителни отпадъци. В момента в централна градска част и периферията ѝ са обособени две зони – А и Б, а новите квартали „Остромила“, „Беломорски“ и „Смирненски“, където е засилено строителството, въобще не попадат в зонирането.

„Ще се актуализират и санкциите на нарушителите и сроковете за тяхното обжалване. Възможна е и промяна на границите на досега съществуващите зони, както и реална забрана за влизане на камиони и товарни автомобили или въвеждане на такси“, заяви заместник-кметът Анести Тимчев.

Тимчев обяви още, че в най-скоро време предстои да бъде изработена и методика за въвеждане на зони с ниски емисии.

 „Ще изискваме от Агенция „Пътна инфраструктура“ да реализира дългоочакваната директна пътна връзка – Цариградско шосе – Асеновградско шосе, за да може товарните камиони да минават транзитно, а не през града, което ще намали и трафика от Родопската яка, и замърсяването на въздуха“, сподели Тодор Чонов.

Той допълни, че до края на годината ще се въведе еднопосочно движение по улиците, които според Генералния план за организация на движението трябва да бъдат такива. Така наречената „зелена вълна“ по някои булеварди при шофиране с 50 км/ч вече дава необходимия резултат.

На входно-изходните артерии ще бъдат поставени дигитални информационни табели с променливо съдържание, на които да бъде упоменато дали има замърсяване на въздуха, вследствие на което ще има и забрана за влизане на автомобили с нисък екологичен клас; дали има задръствания и съответно посочен обходен маршрут и други.

На срещата присъства и зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов, с когото са били обсъдени Нови транспортно-културни карти за улеснение на туристите в Пловдив.

Споделете ни във:

1 thought on “В Общината обсъдиха мерки срещу замърсяването на въздуха

  1. И все колите са ви виновни.Инъче циганите да си горят гуми и кабели за отопление и скраб.ЦЪРВУЛИ НИЩО НЯМА ДА РЕШИТЕ БАТАЛЯСАХТЕ БЪЛГАРИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.