Ученици от Българското училище в Дъблин пристигнаха в Пловдив

Градът Избори 2021 Новини
Българското училище "Райна Княгиня"

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и доц. д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ посрещнаха днес в Епископската базилика на Филипопол шест ученици от Българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин, Ирландия, заедно с тяхната преподавателка Зорница Гоган.

Идеята за посещението в Пловдив по време на лятната ваканция е на самите ученици, на възраст 17-18 г., чиято мечта е да видят на живо Античния театър. Те са родени, живеят и учат в Дъблин и по традиция през лятната ваканция гостуват на своите баби и дядовци из цяла България.

Днес те си направиха среща в Пловдив, а заместник-кметът Пламен Панов, който прегърна идеята им с ентусиазъм, ги посрещна за да им разкаже за древния град, културно- историческите забележителности и събитията, с които Пловдив се гордее. Той им разказа и защо наричат Пловдив най – старият жив град в Европа и шестият най – стар в света и за емоциите и ефекта след обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019. Стана дума и за забавленията, които градът предлага за младите хора, като специално им препоръча да посетят кв. Капана.

Доц.д-р Елена Кантарева, която е и реставратор на Епископската базилика, също поздрави учениците и разказа факти за изключително впечатляващия обект. След това групата бе поета от екскурзовод, който след Базиликата ще ги преведе през Главната улица, за да им покаже интересните места, Римския стадион, Античния театър – тяхната цел, къща Клианти и кв. Капана.

Още при пристигането си, младежите от Дъблин с български корени и чудесен български език, получиха подаръци, които да им бъдат от полза. Фондация „Пловдив 2019“ осигури рекламни торбички, фланелки, шапки, тефтер, значки и др. с логото на Европейската столица на култура, а от издателска къща „Жанет-45“, които с радост се отзоваха щом разбраха за посещението, изпратиха специално подбрани за възрастта им книги, сред които заглавия от Георги Господинов, Здравка Евтимова, Стефан Цанев, Мария Донева, Ина Иванова, Людмил Станев и други.

Доц.д-р Елена Кантарева подари на всеки от гостите каталог на Епископската базилика. Не липсваха и снимки за спомен от срещата, която със сигурност няма да е последна.

Девизът на Българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин и Туламор Българска асоциация за образование „Райна Княгиня“ е „България е навсякъде, където сме ние и децата ни, наследниците на един велик народ!“.

Училището с асоциацията предлага обучение по български език и литература, история на България и география на България, подготовка за Leaving Certificate. Целта на екипа е да създаде една вдъхновяваща среда, в която децата да учат заедно, да споделят и да общуват на български език. Освен всичко друго, те посещават и Арт занималня, танцуват и се забавляват.

Българската асоциация за образование „Райна Княгиня“ е основана от учители – съвременни будители, които са посветени на мисията да съхранят българския дух и традиции в Ирландия. Всеки един от основателите е и учител с дългогодишен опит в преподаването на български език на малки и големи.

Преподавателката Зорница Гоган, която придружаваше днес децата, е родена в Асеновград, завършила е Английска филология, магистърска степен, специалност Английски език и методика и Начална училищна педагогика в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Работила е 11 години в България като начален учител, учител по английски език в начален курс и учител по английски език в среден и горен курс.

От 2010 година работи за образованието и обучението на българските деца в Дъблин. От 2015 г. работи в ирландската образователна система. Обучава и подготвя ученици, които са заявили желание да положат изпит по български език като част от Leaving Certificate. През 2018 година е удостоена с почетното отличие на Министерството на образованието и науката Неофит Рилски за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.