БизнесГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Световен гигант инвестира над 130 млн. евро в Тракия икономическа зона

За концерна и подизпълнителите му в най-голямата индустриална зона в Източна Европа работят над 7 500 човека  

Над 130 милиона евро е инвестирал през последните 22 години в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ световният гигант „Либхер“, съобщиха от най-голямата индустриална зона в Източна Европа.

Първото предприятие на немската група е на „Либхер-Хаусгерете Марица” за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 г. Вторият завод – за производство на климатични системи за релсов транспорт – влак, трамвай и метро, и на охладителни модули за хладилни ремаркета, е на дружеството „Либхер – Транспортейшън Системс Марица”. На 1 юли 2022 г. внукът на основателя на Либхер преряза лентата на новия трети завод – производствена база за бетоновози на „Либхер Конкрийт Технолоджи Марица“. Той е на стойност 17 000 000 евро.

„Концернът е от най-известните успешни истории у нас, пример за невероятно прогресивното развитие на Пловдив и ТИЗ“, коментира изпълнителният директор и основател на Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев.

Пламен Панчев (ТИЗ): Предложихме на Общината да участва с 10% в Консорциума за Летище Пловдив

Той напомни, че дейността на немската група тук привлече още няколко чуждестранни компании, нейни контрагенти, които откриха заводи в ТИЗ. Освен това работи и с много местни подизпълнители, което означава, че благодарение на тази фирма в региона са осигурени хиляди постоянни работни места. по думите му може да се каже, че обезпечава прехраната на един средно голям български град.

Инж. Панчев дава конкретни цифри в подкрепа на своето твърдение: в трите завода на фирмата работят над 2 500 служители. Над 7 000 души са заети в компаниите – подизпълнители. Сметката му показва, че като се прибавят и членовете на средното българско семейство, тогава този брой стига до 25 000 – 30 000.

„За 2021 година 76  български доставчика са продали на трите завода детайли за производството за 85 милиона евро, допълват с информация от концерна. Компанията е първата чуждестранна в ТИЗ, която създаде собствен учебен център и е и от пионерите, реално подкрепящи българското образование. Тя е партньор с няколко университета и професионални гимназии, като подпомага обучителния процес в тях“, допълва Пламен  Панчев.

По думите му примерът ѝ амбицира екипа на ТИЗ в привличането на все повече инвеститори от чужбина и страната.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина