АктуалноГрадът

След 14 години чакане за Жилфонд, жена получи жилище без тоалетна

Пловдивчанка, чакала над 13 години за общинско жилище, получи апартамент без санитарен възел, разказва в репортаж БНТ. От общинското предприятие „Жилфонд“ обяснили, че жената трябва сама да ремонтира имота, ако иска да се нанесе. Тя обаче се грижи за възрастната си майка и дъщеря си, и няма средства за довършителните дейности. Така отново попада в листата на чакащите.

След като чакала почти 14 години за настаняване в общинско жилище, Мария Димова била принудена да се откаже от единствения предложен ѝ до момента апартамент.

„То е, да ви кажа е заставяне в такъв случай, защото на мен ми е казано: или взимаш в този вариант жилището, или просто ви архивираме молбата и всичко е дотам. Край, приключва! Няма как аз да поема такъв голям основен ремонт. Искам да подчертая, че когато ми го предложиха, казаха, че това е лек козметичен ремонт“, разказва тя.

В съобщението, че ще получи общинско жилище, било записано, че то ще е ремонтирано. От „Жилфонд“ обаче обясниха, че ремонти се правят само на апартаментите от фонд „Резервен“ – за краткосрочно настаняване на социално слаби и на имотите от фонд „Ведомствен“, а случаят на Мария касае фонд „Наеми“ – за там нямало достатъчно средства.

„Поради този малък ресурс, с който разполагаме – имаме само 23 работници, финансовият също е малък, а ние поддържаме всички общински жилища…и детски градини, и ясли също са към нас. При този нисък наем все пак можеше да вложи и той нещо от себе си, защото наемът е наистина символичен“, казва Златка Андрова, техник в строителство и архитектура ОП „Жилфонд“ – Пловдив.

Наредбата за общинските наеми не е променяна от 2004-а година. И към момента месечният наем за конкретното жилище е 45 лева. Голяма част от апартаментите не се поддържат добре от наемателите. Но жилища без готови за ползване баня и тоалетна били рядкост.

„По-скоро изключения са. Това просто се е случило в процес на основен ремонт и прекъснат заради получаване на наследство. Нямаме почти такива жилища, които да са в това състояние“, казва Пенка Арабаджиева, технически сътрудник в ОП „Жилфонд“ – Пловдив.

А Мария се надява, че няма да чака още 14 години за общинско жилище.

„Ще ѝ бъде предоставено друго жилище за оглед. Ако то ѝ хареса, да го наеме“, увери Пенка Арабаджиева, технически сътрудник в ОП „Жилфонд“ – Пловдив.

Броят на общинските жилища за предоставяне срещу символичен наем е над 4000 в Пловдив. Свободни обаче са единици.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. За партийните чиновници и калинки, обаче, има хубави жилища! И след известно време им разрешават да ги закупят на „специални“ цени! До кога, г-да управници?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина