Първи ден без отговори от МК на въпросите ни за Небет тепе

Градът

Под тепето отправи по официален път въпросите си по повод случващото се с проекта за Небет тепе към министъра на културата вчера. Мина първия ден без отговори от ведомството.  Питанията си, адресирани до доц.д-р Мартин Иванов, представихме в писмен вид, на електронната поща на Пресцентъра към Министерството на културата. Надеждите ни за бърз отговор постепенно се изпаряват, но ние ще продължим да упорстваме и в понеделник ще повторим упражнението. Дотогава ще ви припомняме какво сме попитали доц.д-р Иванов и ще поддържаме темата, за да ви информираме. Очаквайте след малко интервю със специалистът от НИНКН (същият този институт, така „елегантно” прекрачен в процедурата по съгласуване на проекта) Жана Джугаланова

А ето и въпросите ни към министър Иванов:

Запознати ли сте с казуса Небет тепе и доколко?

Отговорили ли сте на писмото на директора на подопечния Ви институт НИНКН арх. Даниела Джуркова по повод незаконосъобразно съгласуване на проектната документация за Небет тепе на 1 август с подписа на бившия зам.-министър Велислава Кръстева? С него г-жа Кръстева прескача самия НИНКН, веднъж отказвал да съгласува първата внесена там проектна документация. Експертите в института разбират на 7 август, че дообработена проектна документация, много близка по съдържание до първата, е съгласувана от МК без тяхното становище, което е незаконосъобразен акт по смисъла на ЗКН. Да приемаме ли, че това е пропуск в системата, случаен гаф или умишлено неспазване на ЗКН? 

Дали въпросната дообработена проектна документация е внесена по официален път в деловодството на Министерството на културата и ако да- кога се е случило това?

Какво следва от тук насетне- реализиране на проект, съгласуван по незаконосъобразен начин ли?

Бихте ли се съобразил с експертната оценка на всички специалисти по темата, както и становищата на НИНКН, Камарата на архитектите в България, ИКОМОС?

Подкрепяте ли идеята на може би най-сакралното за Европейската столица на културата през 2019 място да се вдигат крепости и атракциони- според експертите това са намеси "недопустими от гледна точка запазването на археологическа недвижима културна ценност с изключителна висока стойност"?

Ако липсата на време в качеството Ви на служебен министър не Ви позволява реакция, какво бихте посъветвали министъра на културата в следващото правителство по този така важен за Пловдив и България като цяло казус?

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.