Премахват опасна растителност на Младежкия хълм

Градът Зелен град Новини

Напролет засаждат нови дървета

Осем изсъхнали и прогнили софори в подножието на Младежкия хълм се премахват от екипи на „Градини и паркове“. Преди това  комисия от експерти направи  проверка  и заключи, че има опасност дърветата да паднат и нанесат щети, а районният кмет издаде заповед за отстраняването им.

„Стремим се да запазим всяко едно дърво в Пловдив. По-важно обаче е да пазим живота и здравето на хората. Когато има опасни дървета, трябва час по-скоро да ги премахнем. Същевременно засаждаме нови, по-подходящи видове и с по-висока екологична стойност – на същите или други места, където е възможно“, коментира директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

В югозападната част на Младежкия хълм се прочиства и друга суха растителност. Оттам минава една от централните пешеходни алеи, която отвежда към детската железница, има детска площадка, заведение и спортно съоръжение.

По сигнали на граждани предстои проверка и за състоянието на дърветата на Бунарджика. Санитарни дейности се предвиждат и в парк „Лаута“, но приоритетно ще продължат да се обработват зоните, където има риск да се нанесат щети върху хора и тяхно имущество. Всекидневно 7 специализирани бригади от „Градини и паркове“  извършват санитарни резитби.

Козарев напомни, че миналата година в Пловдив са засадени близо 2000 нови дървета местни видове, а рано напролет започват и тазгодишните залесителни акции. Той е категоричен, че на мястото на отрязаните софори в подножението на Младежкия хълм ще бъдат засадени нови дървета. Смята да покани доброволци, които също да се включат в залесяването.

Споделете ни във:

9 коментара за “Премахват опасна растителност на Младежкия хълм

 1. Таваришчи, Пловдив има ТЕПЕТА.

  Най-близкото до Коньовица и до ул. “Пиротска” го знаем като Джендем Тепе. От известно време, че и по-отдавна, и с извинение.

  За него ли говори тая статия сякаш “ДЕТСКИЙ ХОЛМ”? Оти онуй с Альошата и шмайзера то нима не е МЛАДЕЖКИ ХЪЛМ – или? “НЕБЕТ ТЕПЕ” ми е най-Младежкото още от младостта ми, ама нейсе, то не се брои за “ХЪЛМ”!

 2. Истината е, че много от дърветата в Пловдив са за махане, защото са стари и прогнили. Във всяка държава се режат дървета, престанете да мрункате за всяко кастрено дърво. Порблемът е, че не се засаждат нови, защото на никой от управата не му се занимава и са само разход без приход и след 20 години няма да има естествена сянка в града. Само в Мола ще ходим да поседим на сянка през жегите.
  А управниците са си и без това на хладна сянка в джипките.

  1. Прав си, какиното, нека прочистват, нека засаждат и даже залесяват, ама тука основното МРЪНКАНЕ Е ЗА ДРУГО:

   Агитки ЧАСТНИЦИ си завземат (безплатничко и безКОРИСНО?) теренчета и квадратури по Тепето и околовръст за да “подобрават” и “развиват” ужким = = = а всъщност просто си присвояват и градят . . . ЧИФЛИЦИ.

   Управниците одобряват (безкористно) каквото вършат Ортаците!

   1. НИТО ЗА КОРТОВЕ„ НИТО ЗА СТАДИОНИ, нито за Альоши или катедрали или . . . ИДЕОЛОГИИ.

    ТЕПЕТО Е НЕПРИКОСНОВЕНО!

    Нека си остане “диво” – така го искаме!

 3. “Премахват опасна растителност…”
  “Премахват опасна растителност…”
  “Премахват опасна растителност…” ОПАСНА ЗА КОГО?

  Джендем тепе не е Парк Бунарджика или квартална градинка за майки с деца. Никак не е място за “АЙЛЯК” разходчици!

  Който катери Джендема си прави сметката и да си внимава в краката и никой не му е виновен. На нас останалите Тепето ни трябва за . . . кислород, за дишане, за “дивотия” – зер то не може само с “цивилизация”.

   1. Става дума тука за Джендем Тепе, ако си чувала!

    А пък коя и каква ялова бездетница сме ние няма никакво значение, не е важно #КОЙ, а КАКВО казва, капишшшшш?

 4. Както се е запазил досега в “диво” състояние, Джендем Тепе си е много хубав и ЦЕНЕН.
  По закон е НЕПРИКОСНОВЕН, Природна Ценност!
  ПРЕСТЪПЛЕНИЕ е всякакво посегателство от ЧАСТНИ АГИТКИ да го “развиват” и “ПОДОБРЯВАТ” със тенис-кортове и други ЧИФЛИЦИ за сметка на зеленината на пловдивчаните! Да се премахнат: “…една от централните пешеходни алеи, която отвежда към детската железница, има детска площадка, заведение и спортно съоръжение…”
  Да идат да си купят парцели из територията на РЕГУЛИРАНИЯ Град за частни клубове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.