Дани Каназирева за проекта за водоснабдяване от „Въча”: Тук не е място за популизъм

Актуално Власт Градът Избори 2021 Новини Под ножа

Областният управител отговори на кмета след вчерашния му коментар по темата в местния парламент

Какво да се одобри, като липсват над 20 компонента, пита тя по повод отхвърлянето на  представените предпроектни проучвания

„ Като областен управител се борих със зъби и нокти за проекта “Въча” – чиста питейна вода. След мен един областен управител го прати от краткосрочен в средносрочен и дългосрочен план да се строи…”, каза вчера кметът Здравко Димитров по време на дебата за ПУП на бившия завод на Кока Кола в местния парламент . Градоначалникът визира настоящия губернатор Дани Каназирева, а с изказването си коментира решението на Експертния съвет към Областна администрация да не приеме представените предпроектни проучвания за водоснабдяване от каскада “Доспат – Въча”. Тогава само двама от експертите в съвета приеха проучванията, шестима се въздържаха, а 14 гласуваха против.

„ Миналата седмица проектът беше спрян! Защо? Ние тук пловдивчани сами си пакостим”, каза на микрофон по време на сесията вчера Зико.

Под тепето се обърна за коментар към областния управител Дани Каназирева днес. Тя подчерта, че е силно изненадана от думите на Здравко Димитров, още повече че заместникът му Анести Тимчев е сред хората в експертния съвет, който е гласувал „въздържал се” относно приемането на представените предпроектни проучвания.

„Няма как аз да спра този проект. Има експертен съвет от 30 институции. Става въпрос за 30 души експертен съвет, от които пет министерства, всички заинтересовани общини и съответно държавни институции. Дори представителят на кмета г-н Тимчев гласува „въздържал се” и не подкрепи проекта”, заяви днес в отговор на Зико Каназирева.

„ Няма как да се одобри проект с толкова много недостатъци. Проект, който оскъпява стойността на близо милиард и 700 милиона, дори повече. Отделно от това всъщност води до увеличаване цената на водата. Тук не е място за популизъм. Тук е място единствено и само за експертиза. И за да бъде защитен обществения интерес, то проектът трябва да бъде безупречен и да гарантира не само качество, но и цена и услуга към населението на Пловдив и другите общини”, допълни Каназирева.

Подчерта, че всички подкрепят проекта за водоснабдяване от каскада “Доспат – Въча”, но зависи на каква цена.

„Компромиси не мотат да бъдат правени, а и има много неясноти относно дължината на трасета, липсата на съгласувано водовземане, пречиствателната станция, качеството на водата- липсва дори химически анализ на съдържанието на водата. Какво да се одобри, като липсват над 20 компонента”, повдига рамене Дани Каназирева.

Споделете ни във:

3 коментара за “Дани Каназирева за проекта за водоснабдяване от „Въча”: Тук не е място за популизъм

  1. КОЙ говори за пупулизъм …
    Иска се желание, за да се случват нещата, но явно такова липсва у обласния управител …
    Дали пък няма да го сменят след изборите ???
    А дано, ама надали 🙂

    1. крайно време е да я махнат, стига е заеквала и обърквала града. За нищо не става, построи си доста апартаментчета и басейн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.